Saddam och Usama dömda till skadestånd

NYHETER

En amerikansk domare dömde på onsdagen Saddam Hussein och Usama bin Laden skyldiga till att betala skadestånd.

Det ska gå till efterlevande av två döda i 11 september-attacken.

Det är det första utslaget av flera rättsliga mål som väckts med anledning av terroristdådet som dödade tusentals och raserade de två skyskraporna.

Iraks ex-diktator Saddam Hussein och terroristledaren Usama bin Ladin.

Domaren, Harold Bear, sade igår på onsdagen i rättegångssalen på Manhattan i New York att experternas uppfattning räckte för att bevisa att Irak stöttat al Qaidas terroristdåd.

Han utdömde sammanlagt 104 miljoner dollar, idag drygt 834 miljoner kronor, i skadestånd till efterlevande till två dödsoffer vid angreppen på USA den 11 september 2001.

Skadeståndet ska enligt med domen i huvudsak betalas av Saddam Hussein och hans irakiska regering och av Usama bin Laden och al Quaida, enligt det skriftliga utslaget i distriktsdomstolen på Manhattan i New York.

Enligt domaren hade de efterlevandes advokater visat att Irak försett al Quaida med materiellt stöd.

Advokaternas bevis var enligt nyhetsbyrån AP bland annat att en av kaparna träffat den irakiske konsuln i Prag, att den amerikanske utrikesministern Colin Powell sagt att det finns kopplingar mellan Irak och terrorism och att en politisk avhoppare sagt att bin Ladens terrorister tränade i ett läger i Irak.

Många jurister har följt rättegången noga eftersom den är den första av flera kommande som tar ställning till skadestånd åt offrens anhöriga.

En av advokaterna, James E. Easley, sade att de är oklart hur mycket av irakiska tillgångar och al Quaida-tillgångar som kan bli tillgängliga för att betala skadestånden.

Simone Söderhjelm