SL:s vd tog med frun på lyxresa – nu avgår han

"Det har klickat i mitt omdöme"

NYHETER

SL:s vd Gunnar Schön tog med sig sin hustrun på lyxresa till Island. Skattebetalarna fick stå för notan, avslöjar Svenska Dagbladet.

Nu avgår Gunnar Schön.

– Det var ett himla stort misstag som jag begått, och jag kan inte ge någon bra förklaring. Men jag måste avgå, det är nolltolerans i sådana här sammanhang.

Foto: Börje Thuresson
Slutar Gunnar Schön lämnar jobbet som SL:s vd.

Trots avslöjandet om fruns gratisresa får Gunnar Schön en fallskärm på 660 000 kronor.

Men SL-chefens fallskärm omfattar bara ett halvår. Om företaget hade sagt upp vd skulle ett engångsbelopp på 24 månadslöner ha betalats ut. Eftersom Schöns månadslön är 110 000 kronor skulle det ha gett 2,6 miljoner.

Gunnar Schön har ingen förmögenhet men har de senaste tio åren tjänat 7,2 miljoner.

Gömde myglet

När Svenska Dagbladet först inledde sin uppmärksammade granskning av SL-höjdarnas lyxresor reagerade man på att resan till Island tog fyra dagar när deltagarna bara arbetade under en dag.

I dag framkommer det att vd Gunnar Schön bjudit med sig sin hustru på resan, allt på skattebetalarnas bekostnad. Men eftersom han insåg att det var emot alla regler raderade han de uppgifter som kunde ha avslöjat myglet.

Vid hemkomsten, då alla utlägg skulle redovisas, skrev han helt enkelt att underlagen kommit bort. Men eftersom det är han själv som godkänner alla resor var det inget problem, SL betalade ut parets kostnader som en klumpsumma under rubriken ”researrangemang”.

– Jag har haft med mig min hustru på en tjänsteresa till Reykjavik i april förra året. Kostnaderna för hennes resa har jag låtit SL betala. Det är ett himla stort misstag som jag gjort. Ett misstag som ligger helt utanför våra riktlinjer och vad jag själv tycker är rimligt i sådana här sammanhang, säger han.

Nu när uppgifterna avslöjats väljer Gunnar Schön att avgå från sin post som vd för SL.

– Det misstag som jag har begått kan jag inte skylla på någon annan än mig själv. Jag har givit mig själv och min styrelse en helt omöjlig situation och för att åtminstone göra något vettigt av det hela avgår jag. Det har jag och styrelsens ordförande kommit överens om i natt.

”Omdömet klickade”

Men varför försökte du dölja att hustrun varit med?

– Det är samma svar på den frågan som på varför jag gjorde det från början. Jag kan inte ge någon rimlig förklaring. Det har helt enkelt klickat rejält i mitt omdöme. Och i min roll finns det inte utrymme för såna misstag, det här nolltolerans för sådant i de här sammanhangen, säger han.

Trafiklandstingsrådet Anna Berger Kettner (s) är ordförande i SL:s styrelse. Hon tycker att det är rätt av Gunnar Schön att avgå:

– SL:s vd måste ha ägarnas förtroende. Ägarna i djupaste mening, det vill säga de som lever, betalar skatt och reser i Stockholms län. För mig är det just nu svårt att se hur det förtroendet ska kunna upprätthållas för SL:s nuvarande vd Gunnar Schön, skriver hon i ett pressmeddelande.

SL:s styrelse kallas nu till ett extra styrelsemöte på fredag.

Gårdagens artiklar:

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM