WHO utvidgar sars-varning

Dödligheten i sjukdomen högre än tidigare trott

NYHETER

Världshälsoorganisationen utvidgade på torsdagen sin resevarning.

WHO varnar nu för besök även i Taipeh i Taiwan, den kinesiska staden Tianjin och provinsen Inre Mongoliet i Kina.

Samtidigt rapporteras om det första diagnostiserade sars-fallet i Ryssland.

Sedan tidigare varnas för resor till Peking, Hongkong och provinserna Guangdong och Shanxi.

WHO har samtidigt skrivit upp dödligheten i sars till 14-15 procent från tidigare 5-6. Men variationerna mellan olika åldersgrupper är stora. Av sars-sjuka yngre än 24 år avlider mindre än en procent, i gruppen 25-44 år sex procent. Insjuknade som är mellan 45 och 64 år löper i snitt 15 procents risk att avlida i sars.

I Kina rapporterades på torsdagen det första sars-dödsfallet i den ekonomiska metropolen Shanghai.

500 döda i sars i världen

I den speciella regionen Hongkong avled ytterligare fyra. Samtliga var äldre kvinnor som sedan tidigare led av kroniska sjukdomar.

Antalet nya fall höll sig för femte dagen i rad under tio. Sju nya fall konstaterades, den hittills lägsta dagssiffran sedan sars-statistik började föras.

Hongkong har enligt sjukvårdsmyndigheterna för närvarande 65 sars-patienter inlagda på intensivvårdsavdelningar.

Torsdagens nya siffror innebär att det ''globala'' dödstalet nu har passerat 500.

Smittfall i Ryssland

Och på torsdagen rapporterade ryska myndigheter om det första diagnostiserade sars-fallet i Ryssland. Det är en man i staden Blagoveshchensk nära gränsen till Kina som misstänks ha insjuknat i den dödliga lunginflammationen.

– På grund av sjukdomsförloppet och röntgenbilderna från patienten så har läkarna ställt diagnosen sars, trots att laboratorieresultaten ännu inte gett något positivt resultat, säger den ryske chefsepidemiologen Gennady Onishchenko till AP.

Hittills har cirka 25 misstänkta smittfall rapporterats i Ryssland. Men det här är första gången som läkare verkligen ställt diagnosen sars.

TT