Tre åtalade för spioneri mot Ericsson

NYHETER

Stockholm

Tre tidigare anställda ingenjörer inom telekomföretaget Ericssons utvecklingsverksamhet i Stockholmsområdet åtalades på torsdagen för att ha spionerat mot företaget för Rysslands räkning.

Huvudmisstänkt är en 46-årig man som åtalas för grovt spioneri alternativt företagsspioneri. De två andra misstänks för i första hand medverkan till grovt företagsspioneri.

- Två av de åtalade har tagit ut företagshemligheter och lämnat materialet till den tredje som i sin tur lämnat det vidare till främmande makt, alltså Ryssland, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

- Det handlar om information kring vår kommersiella telekomverksamhet och inte om information från den militära verksamhet, säger Ericssons informationsdirektör Henry Sténson.

Affärer med värmepumpar

Den utpekade huvudmannen nekar till brott. Enligt Lindstrand har mannen förklarat sina rysskontakter med att han gör import- och exportaffärer med värmepumpar och livsmedel.

Även de två medåtalade nekar till anklagelserna. I förhör har de sagt att de trodde att 46-åringen fortfarande var anställd hos Ericsson och att därmed hade rätt till företagshandlingarna.

Enligt åtalet ska en av männen också ha släppt in den huvudmisstänkte i Ericssons interna datasystem och därmed låtit honom läsa hemlig information. Bland bevisningen mot de tre finns listor där den huvudmisstänkte ska ha ut lagt ut beställningar till sina medåtalade över den information han ville ha.

Men för rikets säkerhet

Stora delar av förundersökningen är fortfarande hemlig. Dit hör bland annat Försvarsmaktens bedömning av vilken skada spioneriet kan ha orsakat. Av åtalet framgår dock att spridandet av uppgifterna kan "medföra men för totalförsvaret eller eljest för rikets säkerhet". När spioneriet avslöjades i november ansåg Ericsson att de egna skadorna inte var så stora. Den uppfattningen håller företaget fast vid.

Spioneriet ska ha pågått från april till november i fjol.

Greps på bar gärning

Den huvudåtalade hade just fått lämna Ericsson i samband med en av neddragningarna, när han greps på bar gärning.

En mörk novembereftermiddag stod han under gatlyktorna i Edsbergs centrum norr om Stockholm och talade med en rysk underrättelseofficer när den svenska säkerhetspolisen slog till.

I diplomatens kavajficka hittade polisen 4 000 ocirkulerade 100-dollarsedlar. Där fanns också papper från bland annat Ericsson. Den spionmisstänkte 46-åringen hade en cd-skiva med Ericssonmaterial på sig när han greps.

Hela spionaffären rullades, enligt Lindstrand, upp sedan Säpo intresserat sig för en "viss person" på ryska ambassaden.

Anders Lignell/Yvonne Moberg/Kjell Rynhag/TT