Hon fick sparken - efter bara 64 dagar

Foto: TOMMY MARDELL
ENSAM SYNDABOCK "De som avgick i går och som tidigare hoppat av styrelsens beslut att utse Joachim Berner tog inte sitt fulla ansvar för konsekvenserna av det beslutet. Då blir jag arg", säger Sveriges Radios sparkade styrelseordförande Marika Ehrenkrona som inte är förvånad över att hon mist jobbet. Enligt henne blev det under styrelsemötet i förrgår kväll tydligt att det var hon som skulle bära hundhuvudet. "Fem timmar av det mötet ägnades åt att försöka provocera fram min avgång", säger hon.
NYHETER

Det har gått 64 dagar sedan hon fick jobbet som ordförande för Sveriges Radios styrelse.

I går fick hon sparken.

Men det är inte första gången hela havet stormar kring Marika Ehrenkrona, 45.

I mitten på 1970-talet kommer en 20-årig Marika Ehrenkrona, dotter till en civilingenjör och ordförande i riksorganisationen Moderat Skolungdom, in på Journalisthögskolan i Stockholm.

I hennes klass finns bland andra Per Svensson, nu kulturchef på Expressen, och Håkan Johansson, nu redaktionschef på Norrköpings Tidningar.

Ehrenkrona beskrivs av studiekamrater som driven och ambitiös, vilket resulterade i jobb efter Journalisthögskolan.

Hos Ulf Adelsohn, då kommunikationsminister.

- Jag minns henne som duktig, begåvad och omdömesgill. Hon var också återhållande - jag har ju inte alltid vägt alla mina ord på guldvåg.

"Olämplig som chef"

- 1981 blev jag partiledare och då hade jag gärna velat ha henne med. Så blev det inte.

Ehrenkrona fortsatte till Expressen där hon började som reporter och sedan blev en av fyra redaktionschefer. Flera tidigare medarbetare på tidningen ger henne samma omdöme:

"Bra som reporter - olämplig som chef."

Ehrenkrona har tillsammans med redaktionschefen Bengt Bengtzon pekats ut som ansvarig för den omdiskuterade artikelserien om invandrare i Expressen 1993 med löpsedeln "Kör ut dem!".

Hon blev över

Men det var inte därför hon slutade året därpå.

- När Expressen gick från fyra redaktionschefer till en blev hon över. Hon gillade inte redaktionsledningen och att hon blev av med sin titel som redaktionschef, berättar en initierad uppgiftslämnare.

Och då sa hon upp sig.

Marika Ehrenkrona lever i dag tillsammans med maken och välkände moderaten Olof Ehrenkrona i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, inte långt från Stadshuset. Hon har en dotter på 18 år och en son på 16.

Efter uppsägningen 1994 startade hon företaget Stockholms Hjärnverk tillsammans med maken. Företaget producerar skrifter, böcker och årsberättelser. Hon är även styrelseledamot i Norrköpings Tidningar och Corbeau förlag AB.

Marika Ehrenkrona hade förra året en taxerad förvärvsinkomst på 731 700.

Efter bara 64 dagar fick hon i går sparken från sitt ordförandeuppdrag på Sveriges Radio.

Claes Peterson