SR:s styrelse är som på medeltiden

NYHETER

Sveriges Radios styrelse befolkas av avdankade pressekreterare. De har fått uppdraget av sina kompisar i riksdagspartierna.

Ett medeltida system som bör avskaffas.

Sveriges Radio ägs av en förvaltningsstiftelse. Styrelseledamöterna tillsätts "efter förslag från partierna i riksdagen".

Stiftelsen utser ledamöterna i Sveriges Radios styrelse. Utom ordföranden och en suppleant som regeringen väljer ut.

Det fungerar inte

Arrangemanget kom till för tio år sedan. Avsikten var att minska den politiska styrningen av de statliga mediebolagen. Det har inte fungerat.

I fallet Sveriges Radio ser den nu upplösta styrelsen ut så här:

Marika Ehrenkrona, ordförande. Tidigare pressekreterare till Ulf Adelsohn (m) och journalist på Expressen. Nu konsult.

Tomas Rudin, vice ordförande. Tidigare bland annat pressombudsman på LO och talskrivare till Stig Malm. Bakgrund i SSU. Nu arbetarekommunens sekreterare i Stockholm.

Lars Christiansson, ledamot. Tidigare presschef hos statsminister Carl Bildt (m) och informationsdirektör på Scania. Arbetar nu med naturgas.

Maria Arnholm, ledamot. Tidigare medarbetare och pressansvarig hos Bengt Westerberg (fp). Nu informationschef på Coop Sverige.

Björn Fries, ledamot. Tidigare kommunalråd i Karlskrona (s), nu nationell narkotikasamordnare.

Maine Westin, ledamot. Plantekniker och ledamot av kommunfullmäktige i Hofors (s).

Margareta Garpe, suppleant. Regissör.

Annika Nordgren Christensen, suppleant. Tidigare riksdagsledamot (mp), satt i försvarsutskottet.

Var finns branschkunskapen? Var finns erfarenheten av att leda stora företag? Ett av Sveriges absolut största medieföretag leds av en styrelse som saknar förutsättningar att fullgöra sin uppgifter. Det beror på att den där, liksom styrelsen i Sveriges Television och i Utbildningsradion, fungerar som medeltida förläningar.

Belöning till gamla politiker

Man belönar helt enkelt folk ur partileden med en styrelsepost. Kompetens har inte med saken att göra.

Det har däremot partipolitisk millimeterrättvisa. Eftersom en sosse leder arbetet i Sveriges Television ska en borgerlig sköta Sveriges Radio. Förra ordföranden kom från kristdemokraterna, i mars var det dags för moderaterna. Rättvist, rättvist.

Ett sätt att komma ur detta träsk, som tidigare drabbat Sveriges Television hårt, kunde vara att låta ägarstiftelsen fungera som tänkt - som ägare. Utan inblandning från regeringen och med kompetens och kunnande på hornhinnan. Inte partikamrater i behov av stimulerande bisysslor.

Sveriges Radio jobbar i allmänhetens tjänst. Men styrelsens agerande går i motsatt riktning.

Groteskt att ta emot pengarna

Det finns ett berättigat folkligt missnöje med det styrande skiktet i Sverige. Gång på gång får människor veta att man kan göra i stort sett vad som helst om man tillhör rätt grupp. Och ändå gå fri eller till och med belönas.

Joachim Berner kan kvittera ut 3,4 miljoner kronor i lön från ett företag han inte lagt ner en enda timmes jobb på. Att han får pengarna, och dessutom tar emot dem, är groteskt.

Det bidrar till att rubba den grundläggande solidariteten i samhället. Än en gång har det bevisats att det är roffarmentalitet som gäller.

Det har Sveriges Radios styrelse åstadkommit. Även om de misslyckades med allt annat.

Många har ramlat av chefskarusellen i SR och SVT

Lena Mellin