Storbråk om Berners miljoner

NYHETER

Ett nytt storbråk är under uppsegling i radiohuset. Sveriges Radios vd Lisa Söderberg vill betala Joachim Berners miljonlön med medarbetarnas pensionspengar.

Något som facket säger blankt nej till.

- Det vore ett ramaskri om Berners lön betalas med pengar som skulle gått till våra medlemmars pensionsavtal eller kompetensutveckling, säger Witold Lanzenberg, klubbordförande på journalistklubben, Sveriges Radio.

Lisa Söderberg meddelade i ett pressmeddelande på torsdagen att Berners löneavtal på 3,2 miljoner kronor kommer att betalas med extrainkomster från tidigare inbetalda pensionspremier. Pengar som bland annat skulle gått till medarbetarnas avtalspensioner, kompetensutveckling och digital försöksverksamhet, enligt Söderberg.

Överskottspengarna från pensionspremierna förfogas dock gemensamt av facket och företaget Sveriges Radio. Söderberg har därför ingen rätt att besluta om dem förrän man har förhandlat med facket, hävdar Lanzenberg.

- En förutsättning för att pengarna ska betalas ut är att fack och företag är överens om vad pengarna ska användas till, säger han.

Enligt Lazenberg kommer journalistklubben nu göra allt för att lugna sina medlemmar om att Berners löneavtal inte kommer att gå ut över dem.

När aftonbladet.se ringde upp Lisa Söderberg ville hon inte kommentera uppgifterna.

Åsa Asplid