Svinerierna mot polisen ska stoppas

NYHETER

Svin och grisar är inget man ska få kalla poliser.

Det anser riksåklagaren som vill ha ett fall prövat i Högsta domstolen.

En 24-årig bilförare kallade två poliser för svin och grisar när han togs för fortkörning. Poliserna ansåg sig kränkta av mannen och anmälde saken.

24-åringen fälldes i tingsrätten för förolämpning men hovrätten frikände honom i början av april.

Nu ska fallet prövas i Högsta domstolen, på initiativ av riksåklagaren, RÅ.

- Vi anser att det handlar om en förolämpning och att det behövs ett prejudikat. Även poliser ska ha rätt till skydd från samhällets sida, säger Ebba Sverne Arvill, byråchef hos RÅ och föredragande i ärendet.

Förutom att enskilda personer blir kränkta kan glåpord mot polisen skada hela kåren och försvåra arbetet på fältet, anser Ebba Sverne Arvill.

Sätta gränser

Riksåklagaren har stort stöd i poliskåren där många nu hoppas att domstolen ska visa var gränsen går.

- Poliser ute på fältet sväljer massor men någonstans måste ribban ligga. Om domstolen säger att man får kalla polisen vad som helst kommer det att bli ännu tuffare, säger polisinspektör Per-Erik Vister.

Stor tolerans

Att ett eventuellt prejudikat skulle leda till ett berg av anmälningar tror varken riksåklagaren eller de poliser vi pratat med. Inom kåren finns en stor tolerans.

- Nyss blev vi kallade as, idioter och svin. Men man lyssnar inte när det kommer från en missbrukare eller en berusad person. Är det däremot en nykter person, då kan jag bli arg, säger polisassistent Joakim Hansson.

Anders

Olofsson, 28, polisassistent, Göteborg:

- Alla möjliga könsord, fascist, nazist. De ser uniformen och tror att de vet vad jag har för värderingar. Men det har de ingen aning om, de vet ju inte vem jag är. Det ska inte vara okej att bli kallad saker bara för att man är polis.

Karolina Vikingsson