Nya problem på Dagens Nyheters tryckeri

Över 100 000 prenumeranter blev utan tidning

NYHETER

Sveriges största morgontidning, Dagens Nyheter, har på nytt problem med tryckeriet DNEX - Bonnierägt liksom tidningen.

Över 100000 prenumeranter blev på lördagen utan tidning eller fick den rejält försenad. DN:s chefredaktör Jan Wifstrand anklagar grafikerna för ''rent sabotage''.

Från den 1 juni inför DNEX ett nytt arbetsschema. 26 grafikertjänster har sparats bort, en nedskärning som det lokala facket och DNEX-ledningen aldrig kom överens om och som därför gick till central förhandling.

Jan Wifstrand anser att organiserade maskningsaktioner från tryckeriets anställda ligger bakom de svåra produktionsproblem som drabbat tidningen flera gånger på kort tid.

Enligt DNEX:s vd Peter Israelsson skulle cirka 365000 exemplar ha tryckts till lördagen. Det blev 140000 färre, berättar han:

-Vi hade onormalt stora tekniska problem. Men jag kan inte bekräfta att orsaken var något slags aktion. Däremot har våra kunder sin uppfattning klar, vilket jag har full förståelse för.

Största kunden

Omkring en tredjedel av prenumeranterna drabbades, främst i Stockholm och mellersta Sverige.

-Vi har utsatts för rent sabotage och jag befarar att aktionerna kommer att fortsätta. Det här är mycket, mycket upprörande, säger Jan Wifstrand till TT.

DN har tröttnat på störningarna i tryckeriet som ligger i Akalla i norra Stockholm. Redan i nästa vecka får andra tryckerier, bland annat i Uppsala och Norrköping, ta hand om en del av upplagan.

Bonnierkoncernen äger såväl DN som DNEX. DN är tryckeriets största kund och står för två tredjedelar av dess verksamhet.

''En katastrof''

DN kan inte säga upp avtalet med DNEX nu. Men ett projekt är i gång som syftar till att minska beroendet av tryckeriet.

-Vår ambition är att på sikt helt sluta trycka tidningen i Akalla, säger Jan Wifstrand.

Peter Israelsson samlade på lördagen sin ledningsgrupp till analys av läget och för att gå till botten med vad som hände i tryckeriet under natten.

-Det här är en katastrof för oss, summerade han.

Kjell Rynhag/TT Lars Pedersen/TT

ARTIKELN HANDLAR OM