Storstrejk rycker allt närmare

NYHETER

Kommunals storstrejk rycker allt närmare.

I helgen ska medlarna ta ställning till om det finns någon öppning för nya förhandlingar. Men på lördagen såg det mörkt ut.

Medlaren Rune Larson säger till TT att han inte vill ge några besked om hur medlarnas diskussionerna gått under lördagen.

Men inget ser ut att kunna stoppa den varslade strejken som innebär att 47000 personer i 60 kommuner stannar hemma från sina kommunala jobb på måndag.

-Jag ser ingen ljusning, vi är långt ifrån varandra, säger Kommunförbundets förhandlingsdirektör Markus Gustafsson.

Han hade på lördagen inte haft några kontakter med medlarna.

Från Kommunals håll hördes heller inga positiva tongångar under lördagen. Måndagens eventuella strejk är en tydlig upptrappning av Kommunal när konflikten då går in på sin 20:e dag.

Pressad ekonomi

Ett av problemen för Kommunal är att arbetsgivarna, de svenska kommunerna och landstingen, har en hårt pressad ekonomi. Och från regeringens håll finns inget att hämta. Det gjorde arbetslivsminister Hans Karlsson klart i en intervju med Ekoredaktionen på lördagen.

-Gör man upp om ett avtal så får man också se till att ha pengar till det. Regeringen kommer inte att skjuta till några särskilda pengar till den här avtalsrörelsen, sade Karlsson.

Det stöd för lönehöjningar åt underbetalda kommunanställda kvinnor som socialdemokraterna gav före valet i höstas infrias enligt Karlsson bäst genom en ekonomi i balans, fler i arbete och en god tillväxt.

-Hela löneeftersläpningen för de lågavlönade kvinnorna går inte att ta igen i en avtalsrörelse. Det måste ske i steg, det tror jag att alla förstår.

Staten bör bidra

Regeringens samarbetspartner vänsterpartiet anser däremot att inte att bara kommuner och landsting ska se till att det finns resurser till högre löner. Det är även statens ansvar.

-Staten måste inse att det måste skjutas till pengar. Regeringen, vi och miljöpartiet har kommit överens om en nationell handlingsplan för att få bort könsdiskriminerande löneskillnader. Därför går det inte att gömma sig bakom resonemanget att det är arbetsmarknadens parter som ska lösa problemen, säger Pernilla Zethraeus, vänsterns partisekreterare.

Vänsterpartiets styrelse har nyligen antagit ett uttalande till stöd för Kommunals strejk.

Varg Gyllander/TT

ARTIKELN HANDLAR OM