Drottningens kusin beroende av socialbidrag

Hennes mamma äger drygt 300 milj kronor

NYHETER

LONDON

Drottning Elizabeths kusin Marina Mowatt lever på socialbidrag.

Hennes mamma prinsessan Alexandra är god för minst 300 miljoner kronor.

Efter dotterns alla skandaler vill hon dock inte ge henne några pengar.

Det engelska kungahuset är ett av de mest förmögna. Att drottning Elizabeths kusin lever på bidrag är därför en nyhet som väcker känslor i England.

Marina Mowatt är också prins Charles guddotter, men uppbär likväl socialbidrag, bostadsbidrag och barnbidrag.

Den 36-åriga tvåbarnsmammans föräldrar är prinsessan Alexandra, 66, och sir Angus Ogilvy, 74. De har en förmögenhet på över 300 miljoner kronor. Bara prinsessans juvelsamling uppges vara värd 140 miljoner kronor.

- Om hon sålde en enda ring skulle dotterns problem vara lösta, säger en "vän" till Marina i Daily Mail.

Barnbidrag

Drottningens kusin har det säkert bättre än många andra bidragstagare, men för engelsmännen är det underligt att inte kungafamiljen hjälper henne.

Hon hyr ett hus med tre sovrum i Windsor Great Park, hyresvärd är kungahusets fastighetsbolag. Marinas bostadsbidrag går alltså i förlängningen till drottningen. Prins Charles guddotter får också 1 500 kronor i veckan i socialbidrag. För de två barnen, tolvåriga dottern Zenouska och nioårige sonen Christian, får hon barnbidrag på 800 kronor i veckan.

Marina överväger nu att sända Zenouska till en allmän skola. Dottern, som är nummer 38 i tronföljden, blir då den första någonsin i kungafamiljen som inte går i privatskola.

Främsta anledningen till att Marinas föräldrar och kungafamiljen inte vill hjälpa henne är hennes äktenskap och "skandalösa uppträdande".

1989 blev hon gravid utan att vara gift. Hon gifte sig sedan med barnets far, fotografen Paul, men äktenskapet blev stormigt med offentliga bråk och obetalda räkningar. Paret fick till och med el och telefon avstängda.

Skilde sig 1997

Marina sålde dessutom sin historia till en tidning och poserade höggravid i minikjol och läderstövlar.

Marinas bror James, 39, har en förmögenhet på 1,4 miljoner kronor. En fond med samma summa finns i Marinas namn, men hennes föräldrar fick pengarna frysta när hon gifte sig.

1997 skilde hon sig, men prinsessan Alexandra har fortfarande en kylig relation till sin dotter. En sekreterare på socialkontoret säger till Daily Mirror att alla kan få bidrag.

- Det spelar ingen roll om det är drottningen av Saba.

- Om hon bara uppfyller villkoren för att få bidrag, säger hon.

Jennifer Wegerup