Familjen Jacksons liv är en maskerad

Barnpsykolog: Det han gör känns som misshandel, det skadar hans barn

1 av 3 | Foto: REUTERS/SCANPIX
Den ensamstående pappan Michael Jackson med två av sina barn på djurparksbesök i Europa. Lille Prince och dottern Paris täcker sina ansikten med två till hälften genomskinliga lila tygstycken.
NYHETER

HOLLYWOOD

Näsan trillar av. Huden tål inte sol. Bacillskräck.

Förklaringarna till Michael Jacksons vana att dölja ansiktet är lika många som antalet masker.

Nu tvingar han sina tre barn att uppträda likadant.

I Sverige hade de sociala myndigheterna med all säkerhet ingripit.

De senaste månaderna har både äldste sonen Prince, 6, och dottern Paris, 5, försetts med olika masker.

Även lille "Filten", 1, Jacksons adoptivbarn, Prince II, har upplevt samma sak.

När hans pappa sånär tappade honom från en balkong i Tyskland var babyns huvud invirat i en vit gardin.

Att Jackson själv dolt sitt ansikte i mer än tio år är en sak. Underligare är att den ensamstående, 44-årige trebarnspappan tvingar sina barn att göra likadant.

Officiellt heter det att han inte vill att de ska kännas igen, av rädsla för kidnappningshot.

Det är i så fall en unik taktik.

Barn till superkändisar som Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, Mick Jagger, Catherine Zeta-Jones, Tom Cruise och Paul McCartney har aldrig tvingats leva bakom masker.

- Att göra så här känns som misshandel, säger barn- och ungdomspsykologen Eva Arvidsson.

Utan att känna till något närmare om Michael Jackson anser hon att det är en form av övergrepp att tvinga sina barn att bära mask.

- Det han gör är farligt för barnen och inverkar på deras utveckling. Man kan undra om Michael Jackson är mogen att ha barn. Han är själv inte en vuxen personlighet, som exempelvis innebär att man kan sätta sig in i en annans situation.

"De får ingen riktig kontakt"

Eva Arvidsson menar att barnens utveckling hämmas, både av att de själva och deras pappa bär mask för ansiktet.

- Deras kanaler att uppfatta och tolka omvärlden blir ju beskurna. De kan inte leka spontant som andra barn. De får ingen riktig kontakt, varken med den som står dem närmast eller med omvärlden.

Eva Arvidsson tror att Michael Jacksons barn får svårt med normala relationer som vuxna - och förmodligen kommer de att reagera starkt mot honom när de blir äldre.

- Det blir en kraftig reaktion, kanske tar de helt avstånd från honom.

Om någon skulle behandla sina barn på samma sätt i Sverige är Eva Arvidsson ganska säker på att det skulle anmälas och att socialtjänsten på något sätt skulle ingripa.

- Det vill ju mycket till innan man tar barnen ifrån sina föräldrar även i Sverige, men man skulle undersöka saken och göra någon typ av insats i familjen för att försöka påverka till förändring.

Domaren gav honom order

Ända sedan videon till "Thriller" har Michael Jacksons dragning till kostymer och masker bara ökat.

I dag går han knappt ut utan ett tandläkarliknande skydd över två tredjedelar av ansiktet. Till och med i officiella sammanhang vill han dölja allt under ögonen.

Det lyckas inte alltid.

När han tidigare i år förlorade en stämning i Kalifornien beordrade domaren i målet popstjärnan att kasta masken. Jackson lydde motvilligt.

Tidningen Toronto Sun var på plats och jämförde ögonblicket med "Fantomen på operan":

"Under håret, strax nedanför två ögon, doldes det som var kvar av Michael Jacksons näsa. Det var inte mycket, och gud, det var inte vackert."

Om det är misslyckade skönhetsoperationer som får honom att maskera sig faller tidigare teorier.

Bacillskräck - eller hudsjukdom

Det har bland annat spekulerats i att han lider av bacillskräck. Före detta anställda på hans gård, Neverland Ranch i Los Angeles, har berättat att besticken alltid kastas bort direkt efter att Michael Jackson och hans barn ätit.

En annan förklaring är hans övergång från svart till vit. Michael Jackson hävdar att han lider av en hudsjukdom som förändrar kroppens pigment. Andra uppger att han bleker huden.

Oavsett orsak gör det honom känslig mot solljus, något som bekräftas av att han ofta skyddar sig mot Kaliforniensolens starka strålar med ett svart paraply.

Sen finns det förstås de som hävdar att alltihop, från babyskakande till apsällskap, bara är pr-trick, ett billigt sätt att skaffa sig uppmärksamhet när musiken inte längre spränger gränser.

Eller som Washington Post skriver:

- Det krävs en ordentlig form av obalans för att man ska kalla till presskonferens med ett enda syfte: att klaga över bristen på att få vara ifred.

Kerstin Nilsson, Magnus Sundholm