Bilbarnstol havererade

Fästen i populär barnstol bröts sönder i krocktest

1 av 3
FINNS BRISTER Bilbarnstolen Cosmic från Akta placerades i baksätet med en 22 kilos docka sittandes i stolen. I testet släppte ett av fästena och barnstolen flög iväg.
NYHETER

Bilbarnstolen Cosmic från Akta är en av marknadens mest populära.

Nyligen testades den av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. Stolen havererade totalt.

Det var vid ett test i mars i år som bristerna uppdagades. Testet var beställt av det norska företaget HTS, en konkurrent som också de tillverkar bilbarnstolar.

Stolen Cosmic, som är godkänd för både bak- och framåtvänd montering, havererade totalt. I testet var stolen placerad i baksätet med en 22 kilos docka i. Enligt VTI är testet extremt men bilstolarna ska klara det för att få godkänt.

- I testet släppte ett av fästena och stolen flög iväg. Vi ser allvarligt på detta och har kontaktat myndigheten i Finland som godkänt stolen, säger Thomas Turbell, forskningschef vid VTI.

Kritisk till testet

I tester av bilbarnstolar kan det ibland vara så att en enstaka stol går sönder men att stolen ändå godkänns.

- Det kan visa sig vid ytterligare tester att bristen var en engångsföreteelse. Men det är de finska myndigheterna som går vidare med det, säger Thomas Turbell.

Akta Gracos vice vd Sten-Åke Kjellstedt är kritisk till testet men har ändå vidtagit åtgärder.

- Testet gjordes med en 22 kilos docka utan att det gavs plats åt benen, det är i princip omöjligt att sätta ett barn så. Stolen var bakåtvänd i baksätet med fotändan upptryckt mot baksätesryggen. Den placeringen används för mindre barn som väger 12-13 kilo, säger han.

Akta Cosmic är godkänd för barn upp till 7 år. Fram tills de är cirka 4 år, så länge det finns utrymme för benen, är det absolut säkrast för barnen att åka bakvända.

- Om man av någon anledning skulle sätta ett 22-kilos barn på det sätt de gjort i testet, så har vi nu gjort de förändringar som behövs för att även det ska fungera. Men det är absolut inget vi rekommenderar, det har vi skrivit i vår bruksanvisning.

"Följ anvisningarna"

Är även de stolar som producerats före mars i år säkra om barnet sitter rätt?

- Ja, vi har kört sju tester sedan vi fick uppgifterna från VTI. Dockan väger fortfarande 22 kilo men stolen är monterad på rätt sätt. Alla testerna är godkända, säger Sten-Åke Kjellstedt.

Bror Martin är teknisk chef på finska Klippan, som producerat stolen Cosmic för Akta Graco. Även han anser att testet är felaktigt utfört.

- Jag skulle aldrig sätta mitt eget barn helt utan benutrymme, med knäna nästan under hakan, säger han.

Men vad ska de tusentals föräldrar som köpt en Akta Cosmic göra nu?

- Föräldrarna ska inte placera sina barn utan benutrymme utan följa anvisningarna så att barnet har en normal sittkomfort. Det gäller alla bilstolar.

Karolina Vikingsson