Hundar och katter klubbas ihjäl

Husdjur avlivas i sars-skräckens spår

1 av 2 | Foto: reuter
Rädslan för sars drabbar nu också husdjuren.
NYHETER

PEKING

I Kina drabbas nu även sällskapsdjuren indirekt av sars-paniken. Rädsla för att sars-viruset kan spridas via hundar och katter får hundratals människor i Peking att överge eller till och med avliva sina fyrfota vänner, uppger djurrättsorganisationer och veterinärer i huvudstaden.

Ute på landsbygden tillgriper vidskepliga bönder fyrverkerier för att skrämma bort "pestguden".

Sällskapsdjuren kom i blickpunkten sedan FN:s Världshälsoorganisation (WHO) meddelat att sars - svår akut respiratorisk sjukdom - sannolikt orsakas av ett nytt slags coronavirus, som troligen har "hoppat över" från djur till människa.

Både forskare och djurrättsgrupper understryker dock att det inte finns några bevis för att viruset, som har smittat över 4 500 människor i världens folkrikaste stat och dödat omkring 220 av dem, verkligen kan spridas av sådana djur.

- På sina håll kräver kringboende att invånare gör sig av med sina sällskapsdjur, berättar Zhang Li som är Kinachef för den internationella djurskyddsorganisationen IFAW (International Fund for Animal Welfare).

- Det finns inget statligt beslut om att så måste ske. De där områdena har hittat på sådana regler helt utan tillstånd.

Munskydd på vovvarna

I huvudstaden Peking, som beräknas hysa omkring en miljon sällskapsdjur, utsätts sällskapsdjuren för både det ena och det andra. Somliga lever rena lyxlivet som statussymboler tillsammans med guldklockor och sportbilar i ett samhälle där allt fler berikar sig.

Men i vissa hyreshus i staden har anslag klistrats upp. Där uppmanas djurägarna att ta trapporna i stället för hissen när de ska ut med sina kelgrisar, att bara rasta dem på kvällarna och att gärna också förse dem med munskydd.

När ett av Pekings djursjukhus inrättade en "het linje" för oroliga djurägare blev den fullkomligt nedringd av folk som ville fråga om sars. En veterinär säger att vissa ägare vill att djuren ska avlivas i stället för botas om de drabbas av vanliga andnings- och lungproblem.

Enligt kinesiska massmedier har det också hänt att sars-ängsliga djurägare - eller deras grannar - har slagit ihjäl hundar och katter.

Rökelse och smällare

Andra, framför allt ute på den vidsträckta kinesiska landsbygden, tror på rykten om att sars är en naturkatastrof som framkallats av andar. I den sars-drabbade nordliga provinsen Shanxi har bönder försökt skrämma iväg farsoten med smällare och fyrverkerier, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

På andra håll bränner folk rökelse framför buddhistiska statyer och ber om välgång. I sydprovinsen Hunan, som bara har registrerat sex fall av sars, har bönder bjudit in trollkarlar och häxor till sina hem för att driva ut viruset, skriver tidningen Kinas Ungdomsnyheter.

Officiellt fördöms sådan vidskepelse i det kommunistiskt styrda Kina, men i fattigare områden lever föreställningar om onda andar och trolldom kvar. Nu förstärks de av paniken kring sars och försvårar myndigheternas försök att få kontroll över smittan.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM