Storstrejk bröt ut i hela landet

Drygt 46 000 kommun- anställda strejkar från midnatt

NYHETER

Ett nytt bud från medlarna och intensiva förhandlingar under helgen hjälpte inte. Den största strejken i Kommunals historia är ett faktum. Drygt 46000 medlemmar i 60 kommuner deltar.

Under stort hemlighetsmakeri möttes parterna och medlarna på konferensanläggningen Högberga gård på Lidingö utanför Stockholm.

Kommunals ordföranden Ylva Thörn tyckte att de två dagarnas diskussioner var konstruktiva för alla parter.

-Vi har lyft på många olika stenar för att hitta en lösning, men det har inte varit möjligt. Det var ändå bra för framtiden att vi kunde ha gemensamma överläggningar, sade hon vid en pressträff på söndagen.

Några nya träffar med medlarna är inte inplanerade. På tisdag samlas Kommunals förhandlingsdelegation för att diskutera läget.

Låg stämning

Medlarna Rune Larson, Isa Skoog och Claes Stråth gav ett bud s om utöver det tidigare slutbudet bland annat skulle innebära ett engångsbelopp till alla medlemmar, förbättringar av de lägsta lönerna samt ett utrymme för femprocentiga lönehöjningar under nästa år för barnskötare, dagbarnvårdare och skötare inom vård och omsorg.

Stämningen hos arbetsgivarna Kommunförbundet och Landstingsförbundet var låg efter det att förhandlingarna brutit samman.

-Jag vet inte ens om jag vill kalla det förhandling. Kommunal har inte gjort något för att lösa det här. Vi var åtminstone villiga att pröva de huvudsakliga delarna av medlarnas förslag, sade Kommunförbundets förhandlingsdirektör Markus Gustavsson till TT sedan det stod klart att strejken skulle bryta ut vid midnatt till måndagen.

Tvåårsavtal

Medlarförslaget löser inte problemet med löneskillnader mellan män och kvinnor, anser Kommunal. Dessutom skulle en stor grupp medlemmar tjäna under 14000 kronor för ett heltidsjobb. Kommunal står fast att 14000 kronor ska vara ingångslön för alla.

-I dag har vi olika ingångslöner för 18- och 19-åringar och vi har sett att man, oavsett om man har utbildning eller inte, med automatik hamnar i den lägsta lönen, säger Ylva Thörn till TT.

Medan medlarna lade fram en central fördelning av lönepåslagen, vill Kommunal ha en så kallad insamlingsmodell som går ut på lokala uppgörelser i landsting, kommuner och på enskilda arbetsplatser.

Kommunal vill ha ett ettårigt avtal. Nu föreslog medlarna ett tvåårigt.

Beklagar

Hittills har Kommunal upplevt att allmänheten stöder strejkaktionerna. Nu trappas konflikten upp rejält och långt fler kan räkna med att drabbas.

-Vi får följa detta väldigt noga. Vår ambition är det ska riktas mot arbetsgivarna och beklagar allmänheten självklart, säger Ylva Thörn.

TT: Du är inte rädd att kritiken tilltar?

-Det får vi diskutera noga med våra förhandlingsdelegerade på tisdag.

TT:Så den allmänna opinionen styr er i förhandlingarna?

-Absolut inte. Den här konflikten är nödvändig. Den handlar väldigt mycket om framtiden för välfärden, svarar hon.

Buden i korthet:

Slutbudet om ett tvåårsavtal den 7 april innebar bland annat:

Varg Gyllander/ Lars Pedersen/TT