Brittisk dubbelagent mördade för IRA i 25 år

Samtidigt spionerade ”Stakeknife” åt brittiska armén

NYHETER

LONDON

I 25 år spionerade han åt den brittiska armén.

Samtidigt torterade och mördade han folk åt IRA.

Nu har spionen med kodnamn "Stakeknife" avslöjats och gått under jorden.

Storbritanniens viktigaste hemliga agent inom IRA har avslöjats. Mannen var infiltratör i den irländska republikanska armén och sålde sin information till britterna. Han uppges ha fått en miljon kronor om året av den brittiska armén.

Bodde i Dublin

Fyra irländska tidningar har nu publicerat spionens namn.

Bara timmar innan hans identitet avslöjades fördes mannen ut från Irland av brittisk underrättelsetjänst. Han har nu gått under jorden.

Spionen, som är i 60-årsåldern, går under täcknamnet "Stakeknife". Han kom från Belfast men bodde i Dublin, enligt Sunday Times.

Redan 1978 ska han ha börjat sitt dubbelspel genom att kontakta britterna. Han var då redan involverad i IRA, men ville hämnas efter att ha misshandlats svårt av ett av rörelsens toppbefäl.

"Stakeknife" var chef för IRA:s så kallade "Nutting Squad" med uppgift att finna just opålitliga informatörer. Han misstänks ha förhört folk under svår tortyr och misshandel. Han misstänks också för ett 40-tal mord på poliser, soldater, protestantiska lojalister och civila.

Andra som misstänktes för att vara brittiska informatörer har också mördats av spionen. Morden skedde med britternas vetskap - om deras agent protesterat hade IRA avslöjat honom och britterna skulle inte ha fått sin information.

Dublintidningen Sunday Tribune beskriver avslöjandet av spionen som det största bakslaget hittills för FRU, Force Research Unit, en gren inom brittiska arméns underrättelsetrupper.

Enligt Sunday Herald i Glasgow kan spionen ligga bakom den så kallade "Death on the rock"-skjutningen 1988 då tre IRA-volontärer dödades av brittiska SAS-styrkor i Gibraltar. IRA var säkra på att någon den gången läckt information, men hittade aldrig läckan.

Skapar oro

IRA:s politiska gren, Sinn Fein, har hittills inte kommenterat uppgifterna.

Officiella brittiska källor ger heller inga kommentarer om "saker som rör landets säkerhet".

Avslöjandet väntas skapa ytterligare oro i det redan svårt konfliktplågade Nordirland.

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM