Hjälp Iraks barn!

I dag startar Aftonbladets insamling med Unicef

Foto: urban andersson
ingen kan rädda leit, 5 Leit Sabri, 5, vilar trött i sin mammas armar på Bagdad Medical center. Magen är svårt uppsvälld, han har cancer i njurarna. Läkarna har förklarat att de inte kan rädda pojken, att han måste få vård i Jordanien. Men det har inte hans föräldrar råd med. Foto: urban andersson
NYHETER

Jag satt häromdagen i Aftonbladets propra representationsmatsal och åt lunch med några nyligen hemkomna medarbetare som rapporterat om kriget i Irak.

Bredvid mig satt Urban Hamid, den ende svenske reportern på plats i Bagdad under kriget. Tvärs över bordet satt Mustafa Can som, med sitt lika intensiva som fängslande berättande, målade bilder av den smärta och ovisshet som präglar hans bevakningsområde under kriget – de norra delarna av Irak.

Det var en lunch jag aldrig kommer att glömma. Här i välfärdens och vårljusets Stockholm, hundratals mil från krigets fasansfulla spår, fick jag ta del av deras högst levande vittnesmål.

Bortsett från det omätbara lidandet bland befolkningen, var det Urbans och Mustafas totala enighet om Iraks framtid som starkast sitter kvar i minnet:

– Det är nu de svåra proven för Irak börjar, hur länge räcker folkets tålamod, frågade sig Mustafa.

– Landet ska byggas upp från grunden, men av vem? Och hur ska ett inbördeskrig kunna undvikas, undrade Urban.

De allra flesta bedömare är överens om att insatserna för barnen spelar en avgörande roll för landets framtid. Och då inte enbart när det gäller den akuta hjälpen med mediciner, mat och fungerande sjukvård som Iraks barn nu måste få.

Skolorna, exempelvis, har en livsviktig betydelse för återhämtningen. Skolorna är navet kring vilket samhället kan läkas ihop igen.

Aftonbladet är nu tillbaka i Irak. Reportern Oisín Cantwell och fotografen Urban Andersson har rest runt i landet för att skildra, i första hand, barnens situation.

Det är förfärande bilder och rapporter. Förfärande – och alldeles nödvändiga.

Vårt reportageteam har rest i Irak tillsammans med Unicef och dess svenske ordförande Kent Härstedt. Tillsammans med Unicef hoppas jag nu att också du, som Aftonbladetläsare, känner att allas insats har betydelse.

Hjälp Unicef att hjälpa de svårt drabbade barnen i Irak. Aftonbladets bidrag är att ge dig kunskap och skapa förståelse.

Jag har just satt in mitt första bidrag på postgiro 90 20 01-7, och märkt talongen med ”Iraks barn”. Du kan också ge ditt bidrag genom att gå in på

www.aftonbladet.se.

Tack för din medverkan!

Så kan du hjälpa

Unicefs arbete i Irak

Hjälper barn i hela världen

Läs också:

Anders Gerdin, Chefredaktör och ansvarig utgivare