Kriget är slut – men lidandet fortsätter

NYHETER
tigger Den lilla flickan på fyra, fem år, tigger varje dag utanför journalisternas hotell i Bagdad. Men det är nästan aldrig någon som ger henne något.

Saddam har fallit, kriget är över.

Ett folk plågat av krig och sanktioner och fattigdom ska än en gång resa sig.

Aftonbladet har åkt tillbaks till Irak.

Vi har inte rest hit för att berätta om politiker och generaler och stridsvagnar och smarta bomber.

Det har så många andra gjort.

Vi är här för att försöka berätta om livet i Irak efter kriget, de vanliga människornas liv. Det är en berättelse ur i första hand barnens perspektiv.

På en sten utanför Palestine hotell i Bagdad, det hotell där de flesta journalister bor, sitter en liten flicka och tigger.

Hon är inte äldre än fyra, fem år, hon har smutsigt, tovigt hår och trasig klänning, hon sitter där dag ut och dag in, men det är nästan aldrig någon som ger henne pengar.

Vad heter hon? Har hon någon familj? Hur ser hennes framtid ut?

Hur ser Iraks framtid ut?

Det är barnen som har drabbats hårdast av detta krig. Det är alltid de utsatta, ofta skyddslösa barnen som drabbas hårdast av krig.

Aftonbladet gör den här resan i samarbete med FN:s barnorganisation Unicef. Med oss är Kent Härstedt, svenska Unicefs ordförande.

– Jag saknar de vanliga människornas berättelser i skildringarna från Irak. Om rädslan, om lidandet, vardagens armod, oron inför framtiden. Irak har enorma behov, men redan ett litet bidrag är mycket värt, säger Härstedt.

Några fakta:

En miljon barn under fem år är undernärda.

Ett av åtta barn dör innan det fyller fem.

Krig och sanktioner har gjort att en halv miljon som borde ha varit vid liv har dött under 90-talet, enligt en utredning Unicef gjort.

I landet med världens största oljereserv lider barnen.

Om det ska vi berätta.

Men mitt i allt det svåra finns små glimtar av ljus, av hopp.

Även om det ska vi försöka berätta.

Så kan du hjälpa

Läs också:

Oisín Cantwell, Urban Andersson , foto