Bomb dödade 40 i Tjetjenien

Lastbil med sprängmedel rammade polishögkvarter

Foto: AP
Byggnaden som var självmordsbombarnas mål hyste bland annat den ryska säkerhetstjänsten FSB.
NYHETER

MOSKVA

En lastbil med sprängämnen rammade ett högkvarter för polis och tjänstemän i norra Tjetjenien tidigt på måndagen. Minst 40 människor dödades och 100 skadades när lasten exploderade.

Lastbilen kördes av två självmordsbombare, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Karta: Dino Stén

Scen för attentatet var staden Znamenskoje 15 kilometer norr om huvudstaden Groznyj. Dådet är det allvarligaste sedan en folkomröstning i mars, som arrangerats av ryska myndigheter och - kanske inte så oväntat - gav stöd för republikens fortsatta fasta anknytning till Ryssland.

Två räddades

På måndagseftermiddagen arbetade räddningstjänst med att rädda personer fångade i rasmassorna. Minst två personer hade då kunnat räddas levande från byggnadsresterna.

Byggnaden som var självmordsbombarnas mål hyste bland annat den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Achmad Kadyrov, chef för den ryskstödda regeringen, skyllde dådet på regionens tidigare president Aslan Maschadov som nu är rebelledare. Men talesmän för Maschadov förnekade inblandning i attentatet.

- Maschadov har aldrig sagt att han stödjer terrorism. Sådana metoder är inte acceptabla för det tjetjenska motståndet, sade talesmannen Salambek Maigov till radiostationen Eko Moskva.

Elfte självmordsattentatet

President Vladimir Putin deklarerade snabbt att attentatet inte påverkar den ryska regeringens planer för hur fred ska åstadkommas i Tjetjenien. Val till presidentposten i området är planerat att genomföras i december. Dessutom ska ett avtal skrivas som fastställer hur makten ska delas mellan Groznyj och Moskva.

Bedömare har kritiserat beslutet att hålla folkomröstning innan ordningen återställts i republiken och många har uppmanat Putin att hålla fredssamtal med rebellerna.

Måndagens dåd var såvitt känt det elfte självmordsattentatet i Tjetjenien.

- Rebellerna använder sig mer och mer av terroristtaktik och de stöds av befolkningen. Om det inte vore så skulle de inte kunna fortsätta med sitt motstånd, sade den oberoende försvarsanalytikern Pavel Felgenhauer, till AFP.

TT-Reuters