USA:s ledare för Irak kallas hem

Misslyckades med att upprätthålla ordningen - nu byts de ut

NYHETER

Barbara Bodine, USA:s ansvariga för förvaltningen i centrala Irak, har brådstörtat lämnat landet.

Även general Jay Garner, den högste ansvarige, blir hemförlovad.

Orsaken är att de misslyckats med att upprätthålla lag och ordning i Irak.

Barbara Bodine, den högst uppsatta kvinnan i USA:s efterkrigsförvaltning i Irak, lämnade Irak i söndags efter mindre än tre veckor på sin post. Bodine var ansvarig för centrala Irak, den region som också omfattar huvudstaden Bagdad.

Hennes uppbrott blev tämligen brådstörtat. Efter vad hon berättat för dagstidningen Washington Post fick hon beskedet om sin förflyttning i ett sent telefonsamtal bara några timmar efter det att hon hade fått sin telefon installerad i Bagdad.

– Jag reser inte med känslan att vi har gjort allt vi kunde ha gjort men inte heller med känslan av att det var ett misslyckande, sade hon till tidningen.

Allvarliga ordningsproblem

Hemkallandet av 54-åriga förra Jemenambassadören Bodine ses som ett inslag i den större omstöpning av USA:s civila styre i Irak, där diplomaten Paul Bremer - i likhet med Bodine betraktad som expert på antiterrorism - nu avlöser general Jay Garner som högste ledare.

Orsak till skiftet på ledarposterna är att lag och ordning ännu inte kunnat återupprättas i det irakiska samhället efter kriget.

Kolleger till Bodine uppger att hon tidigt kartlade många av problemen och sedan gång på gång drabbade samman med militära befälhavare om de drastiska åtgärder hon ansåg var nödvändiga, skriver dagstidningen New York Times.

Militären insåg att ordningsproblemen var långt allvarligare än vad den hade väntat sig, säger en medlem av Garners grupp. En annan påpekar att detta inte var Bodines fel.

– Men om man envisas med att påpeka för folk vad som redan är uppenbart blir man inte särskilt populär, säger den källan till New York Times.

Hölls fången av Saddam

Bland annat uppges hon ha insisterat på att minst 50 förstklassiga tolkar skulle hyras in till Garners grupp för att underlätta kommunikationen med irakierna. Men än i dag sägs språkproblemen vara påtagliga.

Även den brittiska tidningen The Guardian rapporterar att Barbara Bodine inte gått särskilt bra ihop med överförvaltare Garner. Hon ska heller inte ha varit tillfreds med Paul Bremers utnämning till ny högsta chef för USA-förvaltningen i Irak.

Som Jemenambassadör har Bodine råkat i trubbel tidigare. Strax före Kuwaitkriget 1991 befann hon sig i Kuwait, greps där av Saddam Husseins invasionsstyrkor och hölls fången i 137 dagar, skriver The Guardian.

Simone Söderhjelm, TT