Stöldliga härjar på Arlanda

Polisen varnar resenärer för systematiska bagagestölder

NYHETER

En stöldliga härjar just nu på Arlanda.

De lurar resenärerna att vända ryggen till – och stjäl väskor, pengar, kameror och datorer.

– Vi har haft väldigt mycket stölder och många passagerare har utsatts i maj, säger Mikael Toudal vid Arlandapolisen.

Stölderna på flygplatsen Arlanda har varit mycket omfattande den senaste tiden. Under en femdagarsperiod fick polisen ta hand om tretton stölder i terminal fem och bara i helgen drabbades ytterligare fem passagerare.

– Det är hemskt att utsättas för detta. En familj kanske har samlat pengar i ett halvår för att äntligen kunna resa iväg och så blir man av med allt. Andra kommer hit och blir utsatta för detta, säger Mikael Toudal, chef för Arlandapolisens utredningsgrupp.

– Vi har intensifierat övervakningen och alla väktare och anställda har informerats.

Resenärer varnas

Nu går Luftfartsverket och polisen på Arlanda också ut med en varning till alla resenärer.

– Ställ aldrig ifrån er väskorna. Ha alltid pengarna på kroppen – inte i handbagage eller pass. Och ha till exempel kameraväskor runt halsen, säger Mikael Toudal.

Ligan stjäl väskor av alla slag – ryggsäckar, handväskor, portföljer, datorväskor och kameraväskor. De flesta stölderna äger rum just runt terminal fem, både utanför och inne i byggnaden.

– En anmälare blev av med omkring 40 000 kronor, säger Mikael Toudal.

Stöldräder över hela länet

Ligan arbetar hela tiden för att distrahera sina offer. Men de visar prov på stor fantasirikedom när det gäller tillvägagångssättet.

Vittnesuppgifter får polisen att tro att ligan kommer från utlandet och i några fall har man ganska bra signalement. Det mesta tyder dessutom på att tjuvarna arbetar över stora delar av Stockholmsområdet.

– De är flera som samarbetar. Vi har fått in uppgifter från andra områden som tyder på att de agerar över hela länet, säger Mikael Toudal.

Så lurar de sina offer

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM