Klottrare riskerar fyra års fängelse

Svenska ungdomar åtalas för grov skadegörelse på danska tåg

NYHETER

Fyra unga svenskar åtalas i dag – misstänkta för att ha klottrat ned två danska tåg.

Deras egna fotografier blir bevis mot dem.

Och nu riskerar de fyra års fängelse för grov skadegörelse.

De fyra svenskarna greps i Köpenhamn i april. De misstänktes ha klottrat i ett Öresundståg, och i en beslagtagen kamera hittades bilder som polisen misstänker föreställa ytterligare en klotterattack.

I dag åtalades de för grov skadegörelse, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.

Enligt tidningen uppskattas skadegörelsen till 200 000 kronor. Åklagaren vill därför att brottet ska betrakats som grovt.

Det innebär att straffskalan – liksom i Sverige – uppgår till hela fyra års fängelse. I Sverige är det dock ytterst ovanligt att någon fälls för grov skadegörelse och i förekommande fall leder det sällan till fängelse.

Hårda tag mottklottrare

– Under efterkrigstiden har Högsta domstolen bara tagit ställning till ett fall av grov skadegörelse, säger Josef Zila, docent i straffrätt vid Stockholms universitet, till aftonbladet.se.

– Gränsdragningen av vad som gör att det är ett grovt brott är vansklig. Men 200 000 kronor skulle kunna räcka för grov skadegörelse i Sverige, det ligger kring den gränsen.

Den danska polisen tar hårdtag mot klotter. Sydsvenskan skriver att misstänkta brott utreds av samma kriminalpoliser som utreder våldsbrott – som mord och misshandel. Och klottret beräknas årligen kosta det danska tågbolaget DSB runt 40 miljoner danska kronor.

De fyra svenskarna kommer inte att ställas inför rätta före hösten. Men redan inom kort väntas rätten besluta om de ska släppas ur häktet och få resa hem.

Tidigare artiklar om klotter

Mattias Lundell