Man anhållen för mordet på Malin

19-åringen hittades död vid sjö utanför Ludvika efter nästan ett år

NYHETER

Den man som senast såg Malin Eriksson-Dahl, 19, i livet har anhållits.

Han misstänks ha mördat flickan som hittades vid sjön Väsman.

Nu förhörs han åter av polisen i Borlänge.

Foto: TV3/EFTERLYST
Malin Eriksson-Dahl försvann under natten mot den 7 juni förra året.

Malin Eriksson-Dahl försvann under natten mot den 7 juni förra året i Gonäs utanför Ludvika. Trots ett intensivt sökande hittades hennes kropp först för tre veckor sedan.

Det låga vattenståndet vid sjön Väsman gjorde att en båtägare som skulle titta till sin båt hittade henne vid strandkanten. Och sedan dess har polisen återupptagit det intensiva arbetet.

– Vi har hela tiden betraktat det som ett mord och det gör vi fortfarande, säger Bo Persson vid Borlängepolisens våldsrotel.

Hundratals förhör

samband med försvinnandet påbörjades en stor undersökning. 150 har förhörts och totalt handlar det om mellan 500 och 600 förhör.

– När hon hittades kom ytterligare ett moment till. Förhörsmaterialet och fynden i samband med platsen och kvarlevorna undersöktes har lett till att misstankarna stärkts mot den anhållne, säger , säger Bo Persson.

Den anhållne mannenär i 40-årsåldern. Han var bekant med Malin Eriksson-Dahl och den som senast såg henne i livet.

I tidigare förhör har han berättat att de två åkte längs en skogsväg när de tillfälligt stannade. Bilen startade inte igen, de diskuterade och Malin Eriksson-Dahl gick iväg – rakt in i skogen.

Polisen vill i dag inte säga varför misstankarna mot honom har stärkts.

– Det har inte varit frågan om någon teknisk aha-upplevelse, säger Bo Persson.

Greps i Stockholm

Men enligt uppgifter till aftonbladet.se stämmer mannens berättelse inte överens med det händelseförlopp polisen har kunnat konstatera. Och polisen hoppas nu att de kommande förhören ska ge nya uppgifter.

I helgen beslutade åklagaren att anhålla mannen i sin frånvaro misstänkt för mord alternativt dråp. Vid sjutiden i morse greps han i Stockholm, under dagen fördes han till Borlänge och i kväll satt han åter i förhör. Mannen förnekade brott.

Samtidigt pågår arbetet med att säkerställa hur Malin Eriksson-Dahl dog. I veckan väntas svar från Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping och den rättsmedicinska undersökning som gjorts i Uppsala.

Mattias Lundell