”Leende terroristen” inför rätta i dag

Misstänks ha byggt bomberna på Bali som tog 202 liv

Foto: AP
Amrozi bin Nurhasyim, 40, ställdes i dag inför rätta – misstänkt för att ha byggt Balibomberna som tog 202 liv.
NYHETER

Han har kallats den ”leende terroristen”.

Men när Amrozi bin Nurhasyim, 40, i dag ställdes inför rätta – misstänkt för att ha byggt Balibomberna som tog 202 liv – log han inte längre.

– Han är beredd på det värsta. Vi har sagt till honom att maxstraffet är döden, säger hans advokat Wirawan Adnan till AFP.

Amrozi bin Nurhasyim fick sitt öknamn av indonesiska medier när han leende greps i november, vilket visades i tv efteråt. Och ilskan som på måndagen riktats mot honom var stark.

Flera uttryckte sin avsky, men Peter Hughes, 54, som brännskadades i terrordådet sa till AP:

– Jag blev lugn när jag såg hans ögon. Jag kände att han visste var han var på väg och att han insåg proportionerna av det som hänt.

Värsta terrordåden sedan 11 september

Terrordåden mot Sari Club och Paddy's Bar krävde minst 202 människors liv och är de värsta drabbat världen sedan den 11 september. Utanför den tillfälligt upprättade rättssalen hade ett 100-tal balineser och omkring 400 utlänningar – många av dem journalister, diplomater, anhöriga och offer – samlats.

Stora säkerhetsarrangemang omgav den huvudanklagade Amrozi när han fördes till domstolen i Nari Graha och placerades framför de fem domare som avgör om han ska avrättas eller inte.

Amrozi är en 40-årig mekaniker som anklagas för att ha köpt ett ton kemikalier till den stora bomben och en minibuss för att transportera sprängmedlen, samt för att ha kört bussen till Bali.

Åklagaren läste upp en 33 sidor lång anklagelseakt. Försvarsadvokaten kallade texten oklar och uppmanade domarna att avbryta rättegången. Det finns inga bevis alls mot Amrozi, påstod advokaten Mahendradatta vilket framkallade upprördhet hos åskådarna.

Kan arkebuseras om han fälls

Efter en och en halv timmes förhandlingar beslöt domstolen om ajournering fram till nästa måndag.

Om Amrozi fälls kan han komma att avrättas genom arkebusering.

Rättegångarna mot Amrozi och andra som tros ha varit inblandade kommer att skaka om Indonesien, världens folkrikaste muslimska land. Många sympatiserade med talibanerna i Afghanistan och demonstrerade mot USA:s krig mot Irak. Amrozis yngre bror Ali Imron, som också är gripen, lärde sig hur man tillverkar sprängmedel under kriget mot de sovjetiska styrkorna i Afghanistan.

Bland offren för attentatet på Bali fanns 88 australier, 38 indoneser, 22 britter och sex svenskar. Totalt fanns människor från över 20 länder bland dem som dog.

Mattias Lundell, TT