Nu slår fajten mot miljoner

Kommunal sade nej till det hemliga medlingsbudet

NYHETER

Storstrejken har börjat.

De hemliga förhandlingarna i helgen misslyckades.

Kaos väntas i 60 städer när 46 370 kommunalare stannar hemma från jobbet i dag. Nästan tre miljoner svenskar drabbas.

Strejken får långtgående följder i 60 av landets kommuner som tillsammans har cirka 2 800 000 invånare:

Intensiva förhandlingar

Skolor stängs eftersom vaktmästare som tillhör Kommunal inte låser upp. De skolor som ändå kan hållas öppna städas inte. Ingen mat lagas eller serveras på många skolor i landet.

Sophämtningen upphör.

Strejken stänger också många idrottsanläggningar, vilket får konsekvenser för både bredd- och elitidrotten. Flera allsvenska fotbollsmatcher kan bli inställda eller flyttade.

Bakom kulisserna har intensiva förhandlingar pågått mellan arbetsgivarna och Kommunal. Under stort hemlighetsmakeri möttes parterna i helgen på konferensanläggningen Högberga gård på Lidingö utanför Stockholm. I två dagar försökte de lösa konflikten.

Men de misslyckades. Kommunal förkastade medlarnas bud och storstrejken är ett faktum.

Aftonbladet träffade i går kväll en trött Ylva Thörn efter dagens sista tv-framträdande. Hon deltog i förhandlingarna på Högberga gård trots en svår halsinfektion. Även om förhandlingarna med arbetsgivarna misslyckades tycker Ylva Thörn att helgens diskussioner var bra.

Närmat sig varandra

– Vi har stått väldigt långt i från varandra. Nu står vi en bit i från varandra. Vi har liknande bilder av hur situationen ser ut, men inte samma syn på lösningen, säger hon.

Vilken enskild fråga är viktigast i den här konflikten?

– Att få upp lägstalönerna. Det är inte anständigt att en ung människa får 11 000 i månaden för att jobba heltid. Hur ska vi få ungdomar till offentlig sektor med de lönerna? Det finns en uppenbar risk att välfärden urholkas.

Ingångslönerna var ett av skälen till att Kommunal sa nej till medlarnas bud – trots att de fick i genom flera andra krav.

”Nödvändig konflikt”

Hittills har Kommunal haft ett stort folkligt stöd i sin kamp för högre löner. När fler drabbas kan det förändras.

– Vi har ett brett stöd och jag hoppas att det består. Men även om stödet skulle minska så är den här konflikten nödvändig, säger Ylva Thörn.

– Arbetsgivarna måste förstå vilket jobb vi gör. När allt funkar märks vi inte. Nu när vi inte jobbar kommer man att inse vår betydelse.

Ylva Thörn och hennes familj drabbas inte av strejken. Hennes hemkommun Huddinge omfattas, till skillnad från grannkommunerna Stockholm och Haninge, inte av konfliktåtgärderna.

– Vi har valt att inte kommentera vilka kommuner vi tar ut, säger hon. Jag har levt med den här konflikten dygnet runt väldigt länge. Så jag är medveten om följderna.

Kommunal tackade nej till detta:

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM