”Doktor Bakterie” har givit upp

Överlämnade sig till USA efter flera dagars förhandlingar

NYHETER

Den irakiska forskaren Rihab Rashid Taha – ”Doktor Bakterie” – har givit upp.

Hon anklagas för att ha utvecklat mjältbrandsbakterier åt Saddam Hussein.

Och har försvarat sitt arbete i en radiointervju.

Foto: AP
Rihab Rashid Taha anklagas för att ha utvecklat mjältbrandsbakterier åt Saddam.

Rihab Rashid Tahas make, oljeministern Amer Rashid, lämnade över sig till amerikanerna i slutet av förra månaden. Och efter flera dagar av förhandlingar med den amerikanska militären bekräftas nu att hon gjort det samma.

Blix: En av de mest intressanta

Hans Blix förklarade förra månaden att Taha och hennes make borde vara bland de mest intressanta för amerikanerna att förhöra. Och USA ser tillfångatagandet som en framgång.

Forskaren fanns inte på listan över de 55 mest eftersökta irakiska ledarna. Den enda kvinnan på listan var forskaren Huda Salih Mahdi Ammash som greps förra veckan, men Taha ska ha funnits med på försvarsminister Donald Rumsfelds lista över de 200 mest eftersökta.

Redan förra månaden slog den amerikanska militären till mot parets hem i Bagdad. Då förekom uppgifter om att hon skulle ha gripits, men major Brad Lowell – vid det amerikanska centralkommandot – säger till AP att hon gav upp någon gång under de 48 senaste timmarna.

Anläggning för mjältbrand och aflatoxin

Mikrobiologen Rihab Rashid Taha fick sin doktorstitel vid University of East Anglia i Storbritannien. Och sitt öknamn – ”Doktor Bakterie” – av FN:s vapeninspektörer, eftersom hon tidigare drev den anläggning där Irak arbetade med mjältbrand och aflatoxin.

I en radiointervju ska hon, enligt AP, ha sagt att Irak har rätt att ta fram biologiska vapen för att kunna försvara sig. Av Irak presenterades hon som chefen för det biologiska programmet, men USA har misstänkt att någon annan i själva verket haft den rollen.

På måndagen kom också obekräftade uppgifter om att Saddam Husseins överbefälhavare Ibrahim Ahmad Abd al Sattar Muhammad al Tikriti ska ha gripits. Enligt källor som talat med AP handlar det dock bara om osäkra uppgifter från fältet. Militärchefen är nummer 11 på USA:s lista över de mest efterspanade ur regimen och spader knekt i den amerikanska militärens kortlek.

Mattias Lundell