LO splittras av Kommunals strejk

Industrifacken tveksamma till lönekraven – 5000 elektriker i sympatistrejk

NYHETER

Kommunals strejk för högre löner har delat upp LO i två läger.

Facken i den inhemska ekonomin står till stora delar bakom Kommunalarna medan industrifacken har mer kritisk hållning.

Och nu går även cirka 5 000 elektriker ut i ett slags sympatistrejk.

På måndagskvällen gav medlarna upp avtalsförsöken mellan Elektrikerförbundet och Elektriska installatörsorganisationen. Det innebär att elektriker som utför entreprenadarbeten åt kommuner och landsting över hela landet, går ut i strejk från klockan 5 på tisdagsmorgonen.

- Vi har inga andra alternativ än att gå i strejk, varslen ligger ju där de är lagda, säger Stig Larsson, förbundsordförande i Elektrikerförbundet, till TT.

''Moraliskt stöd''

Varslet säger att elektrikernas strejk ska pågå tills Kommunal fått avtal. Även om Larsson inte klart vill säga det, är strejken ett slags sympatiåtgärd med Kommunal.

- Vi känner naturligtvis starkt med Kommunal, men har också ett eget avtalsområde. Man kan se vår strejk som ett moraliskt stöd åt Kommunal, säger han.

Även Byggnads, Grafikerna och Seko har uttalat stöd för Kommunals strejk.

Industrifacken Metall, Pappers och Industrifacket - med sina medlemmar i den konkurrensutsatta exportsektorn och även bundna till Industriavtalet med väl definierade ekonomiska ramar - är dock mer tveksamma till lönekraven.

Det hotar förstås LO:s kommande lönesamordning för avtalsrörelsen 2004. Flera industrifack plus Handels menar att förra samordningen, 3,8-procentiga lönepåslag i snitt, redan är spräckt om Kommunal får gehör.

Högre lägstalöner

Statsminister Göran Persson är orolig. Han anser det finns risk att ett bra avtal för Kommunal blir golv i nästa avtalsrörelse, sade Persson vid ett möte i Eskilstuna på måndagen. Men det är en fråga som LO måste försöka hantera, tillade han.

Men det finns enighet i splittringen. LO-familjen, även industrifacken, ställer upp i satsningen på de lägst avlönade och möjligen på några utvalda kvinnogrupper.

- Det är min syn också, säger Pappers ordförande Sune Ekbåge.

Men 5,5 procent till alla 420 000 Kommunalarna är för mycket och äventyrar LO:s samordning om lönepolitiken, är de kritiska LO-förbundens inställning.

För att få med hela LO skulle en utväg vara att Kommunal lägger mest krut på höjda lägstalöner till runt 14 000 kronor. Förbundets retorik går också något mer ditåt. Däremot lär förbundet få svårare att undvika en intern svekdebatt.

Oron kvarstår

Att satsa på de lägst avlönade skulle också sätta större press på arbetsgivarna eftersom både folklig opinion och andra fack skulle kunna ställa upp. En sådan väg blir inte lika dyrbar och de som är rädda för lönespiral och inflation - bland andra Riksbanken, statsministern och industrifacken - skulle kunna andas ut.

Men så länge strejken pågår och Kommunals ursprungliga lönekrav ligger kvar, kvarstår oron. Riksbanken var nära att sänka räntan vid det senaste mötet i april, framgår av protokollet. Flera av riksbanksledamöterna valde att avvakta, eftersom sänkt ränta skulle ge fel signal under pågående strejk för högre löner.

Olle Lindström/TT