Bombattentat i Saudiarabien

Tre kraftiga bilbombsexplosioner Riyad - många skadade

NYHETER

RIYAD

Ett antal människor skadades vid bombexplosioner i områden där amerikaner och andra västerlänningar är bosatta i Saudiarabiens huvudstad Riyad sent på måndagskvällen.

Explosionerna inträffade bara timmar innan USA:s utrikesminister Colin Powell skulle anlända till den saudiska huvudstaden.

Ambulanser sågs köra i hög hastighet in och ut från det inhägnade området al-Hamra samtidigt som tjocka rökpelare steg mot natthimlen. Säkerhetsstyrkor har spärrat av området.

Området är beläget i östra Riyad på väg till flygplatsen och där bor huvudsakligen amerikaner och andra västerlänningar.

En källa på inrikesdepartementet ville inte uttala sig om vad som skett utan hänvisade till ett kommande pressmeddelande.

Kvällen före Powells besök

Explosionerna inträffade kvällen före USA:s utrikesminister Colin Powells planerade besök i Riyad. Powell befinner sig på en rundresa i Mellanöstern.

En företrädare för utrikesdepartementet kunde inte säga om Powells resplaner kommer att ändras på grund av explosionerna.

USA:s utrikesdepartement avrådde den 1 maj amerikaner från att resa till Saudiarabien. Maningen att undvika resor som inte är nödvändiga motiverades av underrättelseuppgifter om att terrorgrupper kan vara i "slutstadiet" i planerna på att angripa amerikaner i Saudiarabien.

Detta skedde sedan en amerikan skottskadats i Saudiarabien dagen innan. Det var en civilanställd vid en flottbas som sköts i magen av en okänd angripare.

Mellan 30 000 och 40 000 amerikaner lever och arbetar i Saudiarabien.

Tre bilbomber detonerade

USA misstänker att tre bilbomber detonerade sent på måndagskvällen framför tre boningshus där amerikaner och andra västerlänningar är bosatta enligt preliminära rapporter, uppger utrikesdepartementet.

- Vi har uppgifter från flera vittnen som säger att tre bilbomber exploderade i området, en av dem exploderade framför ett höghus, sade företrädaren, som ville vara anonym, till AFP.

Bostadskomplex där amerikaner bor

Minst en explosion inträffade vid ett bostadskomplex där amerikaner bor i Grenada-kvarteret öster om Riyad, rapporterar tv-kanalen al-Jazira enligt DPA.

Saudiska säkerhetsstyrkor uppger att de varit inblandade i skottväxling med terrorister som flydde efteråt. En omfattande brand pågår fortfarande i bostadskomplexet.

Enligt AFP har många människor skadats. AP uppger att minst 50 skadats.

TT-AFP/aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM