Här kommer tidernas präktigaste partiledare

I dag föreslås Fredrik Reinfeldt bli moderatledare efter Bo Lundgren

NYHETER

Givakt, Sverige.

Här kommer tidernas präktigaste partiledare.

I dag förordas han som ny ordförande för moderaterna.

Fredrik Reinfeldt - med högsta betyg både som militär och samhällsmedborgare.

KLANDERFRI Moderate Fredrik Reinfeldt har en fläckfri bakgrund. Ingen anmärkning hos kronofogden, toppbetyg i lumpen, gift med en politiker. - Det vore revolution om det skulle bli någon annan, säger Inger René i valberedningen.

När moderaternas valberedning möts i dag kommer ledamöterna att rekommendera Reinfeldt som ny partiledare.

- Det vore en revolution om det skulle bli någon annan, säger ledamoten Inger René.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesman Fredrik Reinfeldt, 37, är ett riskfritt val.

Visserligen finns det säkert väljare som tycker det är upprörande att Reinfeldt utpekat svenskarna som "mentalt handikappade", passiviserade och "offer för socialdemokratisk hjärntvätt", vilket han skrev som Muf-ordförande i boken "Det sovande folket" 1993.

Klanderfri bakgrund

Men i övrigt har han en synnerligen välputsad och skandalfri bakgrund.

Han är pappa till Gustaf, 10, Erik, 7, och Ebba, 3, och gift med Filippa, 35, som är kommunalråd i Täby. Sedan fyra år tillbaka bor familjen i en villa i Täby, inköpt för 3,4 miljoner kronor.

Tillsammans har paret en miljoninkomst. Förra året tjänade Fredrik 689 000 kronor och Filippa 401 200. De har en au-pair från Estland som gör tillvaron lite enklare för de båda politikerföräldrarna.

De färdas i en blå Grand Chrysler Voyager, nyinköpt år 2000, som inte fått en enda p-bot.

Inte heller har civilekonomen Fredrik Reinfeldt en enda anmärkning hos vare sig kronofogden, tingsrätten eller skattenämnden.

Däremot blev han påförd 12 825 kronor i fastighetsskatt år 2000.

Han har helt enkelt levt upp till det betyg han fick i lumpen. Som chef för en jägarpluton vid I 22 i Kiruna gick han 1985 ut med vitsordet 10-9-9. Första siffran gäller uppförandet, den andra lämpligheten och den tredje kunskaper och färdigheter.

- Har man det betyget är man en klockren kille, säger handläggaren Christer Nilsson på Pliktverket.

"M ska bli störst"

Det tyckte hans filosofilärare i gymnasiet också, och gav Reinfeldt hans enda femma i slutbetyget.

Annars fick han mest fyror och treor.

Kanske var han mer intresserad av skådespelardrömmarna - i en gymnasieuppsättning var han rysk ubåtskapten - än att råplugga.

När han i oktober utses till partiets frälsare efter katastrofvalet 2002 förväntas han uppfylla profetian han utlovade i sin bok 1993:

Snart blir moderaterna Sveriges största parti.

Reinfeldts recept för att lyckas med det är att styra mot mitten, med nedtonade krav på skattesänkningar och förändringar av arbetsrätten.

Wallmark nytt namn

I väntan på framtida opinionsframgångar får Reinfeldt i dag sin första uppgift som blivande partiledare: att vara med och utse sin närmaste medarbetare, partiets förste vice ordförande.

- Gunilla Carlsson och Kristina Axén Olin är starka namn. Dessutom har Hans Wallmark dykt upp på slutet, säger valberedningens ordförande Anders Sjölund.

Gunilla Carlsson är i dag partiets andre vice ordförande och riksdagsledamot. Kristina Axén Olin är färgstarkt oppositionsborgarråd i Stockholm och Hans Wallmark är kommunens starke man i Ängelholm.

1 av 3
Gunilla Carlsson, Kristina Axén Olin, Hans Wallmark.

En av dem ska bli Reinfeldts högra hand

Joachim Kerpner