Höga arvoden blir en fråga för riksdagen

Justitieministern krävs på ätgärder efter Aftonbladets granskning

NYHETER

Aftonbladets artikelserie om advokaters skenande arvoden tas nu upp i riksdagen.

Riksdagsman Kenneth Johansson (c) hänvisar till artiklarna och kräver att justitieminister Thomas Bodström vidtar åtgärder.

– Jag nöjer mig inte med allmänna synpunkter, utan nu måste ministern redovisa konkreta förslag på hur det här ska stramas upp, säger Kenneth Johansson.

Aftonbladet har i en serie artiklar avslöjat hur advokater kvitterar ut 100 000-tals kronor utan kvitton, hur de får 35 kronor per mil när de kör bil samtidigt som vittnen bara får 11 kronor.

Vi har också granskat advokaterna som har fått sina räkningar prutade med 100 000-tals kronor och hur det har fakturerats för summor motsvarande runt 80 timmar i veckan.

– Jag tycker Aftonbladet har gjort ett mycket bra journalistiskt jobb och samtidigt pekat på ett stort problem, säger riksdagsledamoten Kenneth Johansson (c).

Strängare regler

I går lämnade han in en interpellation där han kräver klara besked från justitieminister Thomas Bodström.

Aftonbladet avslöjade i lördags hur Bodström under sin tid som advokat fakturerade skattebetalarna för sina promenader mellan kontoret och domstolen – en sträcka på cirka 350 meter. Nu ska han själv hålla i frågan om det behövs nya och strängare regler för advokater.

Kenneth Johansson vänder sig bland annat mot advokaternas knapphändiga kostnadsräkningar och skriver i sin interpellation:

– Vilken bilverkstad skulle exempelvis komma undan med att fakturera ”40 timmars arbete à 1 125 kronor, summa 45 000 kronor”. Naturligtvis vill man veta exakt vilket arbete som utförts.

Justitieutskottets ordförande, Johan Pehrson (fp) kommer också att agera.

– Jag ska ta upp det här med Advokatsamfundet. Jag vill veta om de tänker göra någon utredning.

Ställa hårdare krav

– Aftonbladets granskning har ingett mig en viss oro, det framstår som att personer inte riktigt motsvarar det förtroende som jag skulle vilja ha för dem.

Johan Pehrson anser att man måste ställa mycket hårda krav på människor som handskas med skattebetalarnas pengar.

– Oavsett om man jobbar på SL eller som advokat så måste man visa respekt för våra gemensamma medel, det är liksom ingen guldgruva som man bara kan ösa ur.

Johan Pehrson har ett förflutet som notarie och har själv varit med om att handskas med advokaters kostnadsräkningar.

Han har full förståelse för rRiksrevisionsverkets krav på att även advokater ska lämna in kvitton för att styrka utlägg.

– Ja, för de flesta andra inom både privat och offentlig sektor så är det ju kvitto som gäller. Det finns väl ingen anledning att en grupp ska ha särskilt mycket annorlunda redovisningsregler än vad som gäller för andra.

Läs också:

Richard Aschberg