Rökförbudet slår hårt mot New Yorks krogar

Omsättningen har minskat med upp till 50 procent

NYHETER

Rökförbudet har varit en dålig affär för New Yorks barer och restauranger.

Under den dryga månad som har gått sedan de nya reglerna infördes har omsättningen sjunkit kraftigt – i vissa fall till och med halverats.

Vid midnatt natten till den första april drogs de sista lagliga halsblossen på New Yorks krogar.

De nya reglerna har drivits igenom av New Yorks borgmästare – ex-rökaren Michael Bloomberg – och är tänkta att skydda krogpersonalen från passiv rökning.

Nu verkar det som om många ur personalen kan komma att få söka sig till andra sysslor.

Under den dryga månad som har gått sedan förbudet infördes har nämligen omsättningen på stadens barer och restauranger minskat kraftigt.

Slår över hela skalan

En rundringning som tidningen New York Post har gjort till 50 av stadens utskänkningsställen – från ölsjapp till lyxrestauranger – visar att försäljningen i genomsnitt sjunkit med 30 procent sedan förbudet infördes.

I vissa fall har omsättningen halverats.

Hårdast har de nya reglerna slagit mot kvarterskrogar och barer.

Men nedgången slår över hela skalan – till och med glassiga Four Seasons ha tappat 40 procent.

– De gäster som tycker om att njuta av ett gott vin och en cigarr eller en cigarett stannar inte kvar lika länge längre, säger Four Seasons ägare Alex von Bidder till New York Post.

"En kniv i ryggen"

34 av de 50 ställen som tidningen har pratat med har märkt en nedgång i försäljningen. 29 av dem säger att omsättningen minskat med minst 10 procent – några ända upp till 50 procent.

Och nedgången har börjat få konsekvenser – ett halvdussin krogar säger att de under förra månaden tvingades att avskeda personal eller låta dem gå ner i arbetstid.

Förbudet kommer dessutom i en redan svår tid för krogarna. Efter terrorattacken mot World Trade Center den 11 september 2001 har besöken minskat kraftigt.

Tillsammans med en ekonomi i stå riskerar rökförbudet därför att slå ett förödande slag mot stadens bar- och restaurangnäring – en näring som omsätter 80 miljarder kronor per år.

– New Yorks styre har stuckit en kniv i ryggen på den enda näring som håller uppe staden. Det här var en sprudlande näring som genererade mycket pengar till staden, och de har dödat den, säger Bill O'Donnell från Village's Corner Bistro.

Fruktar samma utveckling i Sverige

Mats Hulth, vd för Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare SHR, fruktar en liknande utveckling i Sverige om Folkhälsoinstitutets förslag om rökförbud skulle antas.

– Vi tror att vi kommer att få se en minskad omsättning med ekonomiska problem för krögarna och färre jobb som konsekvenser, säger Mats Hulth till Aftonbladet.

Folkhälsoinstitutets förslag, som liksom i New York innebär ett totalstopp för rökning på barer, kaféer och restauranger, är nu ute på remiss till bland andra SHR.

– Vi är positiva till att förbättra krogpersonalens arbetssituation. Den skulle kunna göras avsevärt bättre ventilation och luftrening, men ingen vågar investera i det när ett totalförbud kan komma att införas. Vi vill gärna se en kompromiss. Vi accepterar att det blir rökfritt i restaurangernas matsalsdelar, men vill att man även i fortsättningen ska kunna röka i barer och på uteställen, säger Hulth.

Den 13 juni ska remissvaren vara inne, sedan ska de läsas igenom och ett färdigt förslag presenteras för riksdagen att ta ställning till.

Regeringen har som mål att de nya reglerna ska börja gälla från den 1 januari 2004.

Tidigare artiklar

Anders Thoresson