Brödrapar i Finland misstänkta för Stasi-spionage

NYHETER

HELSINGFORS (TT-FNB)

Den finländska säkerhetspolisen misstänker bröderna Alpo och Jukka Rusi för ''omfattande spionage'' för den forna östtyska underrättelsetjänsten Stasis räkning. Men bröderna kräver att få bli rentvådda.

Den så kallade Skyddspolisen Skypo överlämnade i måndags den 1 500 sidor långa underrättelserapporten från förundersökningen till åklagare, uppgav tidningen Helsingin Sanomat på tisdagen.

Skypo säger att den eller de agenter som betecknades med koden XV/1169 under åren 1969-1977 överlämnade hundra dåtida hemliga dokument till det östtyska utlandsspionaget. Handlingarna berörde bland annat Finlands relationer till främmande makt, handelspolitik och näringsliv. Avdelningschef Petri Knape vid Skypo bekräftade på tisdagsmorgonen uppgifterna. Det framgår att Skypo tror att det var bröderna Rusi som var agenterna bakom XV/11/69 och att man misstänker dem för grovt spionage.

Förnekar allt

Professor Alpo Rusi har upprepade gånger förnekat all skuld och han har krävt att förundersökningen avbryts. Han kräver nu att finländska staten rentvår honom.

- Mitt rykte måste rentvås. Det måste göras av samma instans som förstörde det: den finska staten. Den deltog i det brott som Stasi förövat mot mig, sade Rusi i en intervju med tidningen Suomen Kuvalehti.

Rusi har läst den 500 sidor långa undersökningsrapporten men får inte avslöja vad rapporten innehåller eftersom den hemligstämplats. Enligt Rusi räcker materialet inte ens till för en åtalsprövning.

- Jag frågar mig själv om det här är fråga om en hämnd. Någon annan förklaring kan jag inte komma på.

Rusi riktar kritik mot en rad finländska politiker, bland dem förre Centerledaren Esko Aho och president Tarja Halonen, som han anklagar för att ha svärtat ned honom av politiska skäl. Rusi tvingades i höstas avstå från sin riksdagskandidatur för Centern till följd av anklagelserna.

Presidentrådgivare

Finländska medborgares samröre med den östtyska underrättelseorganisationen Stasi har då och då dykt upp i finländska medier även om uppgifterna knappast varit konkreta.

Skypo har utrett många finländares Stasi-kopplingar. Det mest kända fallet är riksdagsman Pentti Tiusanen, som lämnade information till Stasi under den tid då han studerade medicin i Östtyskland. Fallet Tiusanen ledde inte till åtgärder.

Rusifallet blev offentligt i höstas. Medierna avslöjade då att Skypo undersökte förre presidenten Martti Ahtisaaris rådgivare Alpo Rusis eventuella Stasi-kopplingar. Det var första gången en officiell förundersökning inleddes med upphov i Stasi-arkiven. Troligen var det Skypo som läckte till medierna.

Rusi har försvarats av sin gode vän professor Olli Rehn. Denne har anklagat Skypo för att förhala förundersökningen på grund av politiska påtryckningar. Han anser att Rusis rättsskydd har kränkts och att andra Stasi-undersökningar förbigåtts.

ARTIKELN HANDLAR OM