Livstid för bombmord i Umeå överklagas

Sprängladdningen var monterad på cykel utanför tingsrätten

NYHETER

UMEÅ

De två män som tillverkat och utlöst en bomb som dödade en 37-årig man utanför Umeå tingsrätt dömdes på tisdagen till livstids fängelse för mord och allmänfarlig ödeläggelse.

- Domen kommer att överklagas, säger Lena Isaksson, advokat för den yngre av de två dömda männen till TT.

Åklagare Lars Björne är nöjd med domen.

- Det är bara att konstatera att domstolen och jag har samma värdering av bevisen. Då finns inte så mycket att välja på i straffväg, säger han.

Lars Björne väntar sig att domen kommer att överklagas av båda männens försvarsadvokater.

- De har ju ingenting att förlora, säger han.

När flickvännen gjorde slut och inledde ett förhållande med en annan man blev det för mycket för den 33-årige Umebon. Han och en 23-årig bekant skaffade sprängmedel och tillverkade en bomb.

Med den mördade de den 37-årige rivalen just när han klivit ur sin bil utanför tingsrätten i Umeå på morgonen den 30 januari i år.

Vittnesuppgifter om att 23-åringen befann sig i närheten av platsen och spår av sprängmedel på kläderna var avgörande för att rätten skulle anse honom skyldig till att ha utlöst den fjärrstyrda bomben. Något eget motiv till att döda 37-åringen hade han inte.

Dödshot

Det hade däremot 33-åringen, som 23-åringen bevisligen haft nära kontakter med.

Vid flera tillfällen hade 33-åringen uttalat dödshot mot 37-åringen sedan det stod klart att denne hade ett förhållande med hans tidigare flickvän. 33-åringen har vid ett tidigare tillfälle även dömts till fängelse efter att ha misshandlat en manlig bekant till kvinnan, vilket enligt rättens bedömning visar att han var beredd att gå mycket långt på grund av sin svartsjuka.

Ett vittne har erkänt för polisen att han några dagar före bombexplosionen utanför tingsrätten sålt sprängmedel till 33-åringen, som när affären gjordes upp var i sällskap med sin yngre medbrottsling.

''Ett misstag''

33-åringen hävdade under rättegången att det hela troligen var ett misstag. Han påstår sig under det senaste året ha blivit utsatt för två mordförsök och att bombattentatet sannolikt var ett tredje försök att röja honom ur vägen.

Enligt tingsrättens bedömning råder det dock ingen tvekan om att det var 37-åringen som var måltavla.

Ett vittne har på morgonen den 30 januari sett en man med 23-åringens utseende trycka ner en cykel i snön utanför tingsrättens entré och sedan gå därifrån. Fastsatt på cykeln fanns bomben, bestående av drygt tre hekto sprängdeg.

På avstånd väntade sedan 23-åringen på att mordoffret skulle komma till rättegången.

Då utlöste han bomben.

Thomas Eriksson/TT