Smart mask slår ut virusskydd

Nytt larm om hot mot din dator

NYHETER

Så var det dags igen. Ett nytt larm om hot mot din dator.

Masken Fizzer sprider sig enligt datasäkerhetsbolagen över världen via e-post och fildelningsprogrammet Kazaa.

Fizzer utmärker sig genom att vara kraftfullt nog att slå ut virusskydd och öppna din dator för olika typer av angrepp.

- Vi har tidigare inte sett en så komplicerad mask. Vanligen har de två kanske tre funktioner. Fizzer har åtminstone sex funktioner, säger Patrik Runald, virusexpert hos datasäkerhetsföretaget F-secure, till TT.

Fizzer installerar också bakdörrar hos infekterade system som gör att virusförfattaren kan ta kontroll över datorn. Dels för att se vad som finns på den drabbade datorns skärm, dels för att se vad användaren skriver med tangentbordet.

Fjärrstyrning

Fizzer innehåller till och med en liten webbläsare. Men framförallt kan den infekterade datorn användas som avsändare vid en fjärrstyrd serverattack.

Fizzer sprids som en bifogad fil till e-brev, men det är svårt att känna igen hotet eftersom Fizzer ständigt ändrar adresskoder.

- Men är texten på tyska eller engelska och den bifogade filen har ändelsen .exe, .pif, .scr, eller .com finns anledning att vara försiktig och inte öppna bilagan, säger Patrik Runald.

Tyskspråkigt

Var Fizzer uppstått vet man ännu inte, men spåren leder till Tyskland eller Österrike. Därifrån började Fizzer spridas till Asien för att under helgen återvända västerut och finns nu spritt över hela världen, enligt Patrik Runald.

- Än är det inte fråga om en snabb epidemi, men att döma av anmälningarna till oss klättrar Fizzer allt högre i listan över virusangrepp.

Anders Lignell/TT