”Min väninna gömde sig på toaletten”

Svenska Therese, 31, berättar om nattens terrordåd

1 av 3 | Foto: AP
Den bevakade infarten till det inbyggda och murförsedda bostadsområdet al-Hamra, mål för en av nattens terroristattacker med bilbomber.
NYHETER

Terroristernas värsta attack riktades mot det luxuösa bostadsområdet al-Hamra.

Tretton svenskar tvingades ta skydd när fönster och dörrar slogs ut i alla husen.

– Min väninna och hennes två söner gömde sig på toaletten, säger svenska Therese, 31, som bor tio minuter därifrån.

Terrorn riktades mot väst. Målen blev tre populära så kallade compounds – påkostade, inhägnade bostadsområden där anställda i utländska företag bor under tiden i den saudiska huvudstaden i Riyad.

Bostadsområdena Courdoval och Jedawal attackerades – men det värsta attentatet riktades mot al-Hamra.

Tretton svenskar i området

Tretton svenskar bor i området och den svenske ambassadören Åke Karlsson var där tidigare i dag. På telefon från Riyad säger han till aftonbladet.se:

– Det är svårt att hitta ett enda hus som inte skadats. Fönster och dörrar har blåsts ut av bomben.

– Där bomben detonerade är husen och lägenheterna helt utblåsta. Och bilarna är bara vrak.

Det påkostade villaområdet – med övervakning dygnet runt, restaurang, mataffär, blomsterhandel, tvättservice, en stor pool med vågmaskin, sex mindre pooler, inomhus och utomhusbanor för tennis, löparbanor, bowlingbanor, gym och planer för baket, squash och volleyboll – går inte längre att känna igen.

– Det är väldigt jobbigt för de allra flesta. Det kom som en chock. El och vatten är först nu på väg tillbaka, säger Åke Karlsson.

Chocken har inte lagt sig. På de olika compounden runt om i huvudstaden samlades människor för att tala om vad som hänt. Man försökte förstå – och funderade på att lämna staden.

– Det är jättehemskt. Vi var här under hela Irakkriget. Då var många rädda, men nu är vi mitt i det hela, säger Therese.

Berättade om skräckscener

Hon flyttade till Riyad med man och söner – 4 och 8 år gamla – för ett år sedan. De bor tio minuters väg från al-Hamra och hörde den kraftiga smällen.

Tankarna gick direkt till vännerna i området. Först efter flera timmars ringande fick Therese tag på sin väninnan från USA.

– Hon vaknade upp av skottlossning. Sedan small det. Alla sängar var fulla av glas men som tur var varken hon eller hennes två söner skadade, säger Therese.

Väninnan berättade om skräckscener när hon försökte få sina barn – och sin mamma som var på besök – i säkerhet.

– De sprang ned på gästtoaletten och låste in sig. Det fanns inga andra dörrar eller fönster kvar och de var rädda att de som gick runt och sköt skulle komma in i huset.

I dag har Therese försökt att få kontakt med vänner och suttit ned med kamrater för att prata om det som hänt. Hittills har hon trivts jättebra i Saudiarabien och vill inte flytta.

– Men man blir skärrad och är rädd att något ska hända barnen, säger hon.

Webb-tv

”Många döda i rasmassorna”

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM