Dyrare olja efter terrordådet

Osäkerhet på oljemarknaden efter attacken

NYHETER

Råoljepriset – och därmed det svenska bensinpriset – var på väg upp.

Då slog terroristerna rakt mot världens viktigaste oljenation.

– Om man vill skapa osäkerhet går inte att välja ett bättre mål, säger Ulf Svahn, informationsdirektör på Statoil.

Bensinbolaget Statoil höjde på tisdagen bensinpriset med 10 öre per liter, vilket ger ett pris på 9:17 kronor för en liter 95-oktanig bensin. Höjningen var väntad. Den är ett resultat av att Opec höjt riktvärdet på råolja.

– Opec siktar på ett något högre pris och lagren är lite mindre än väntat. Det är inte händelserna i Riyad som orsakat den här höjningen, säger Ulf Svahn.

Priset steg direkt

Men oljemarknaden reagerade omedelbart efter terrordådet. Priset gick snabbt upp ett par procent och på tisdagseftermiddagen låg det 0.25 dollar över det nya riktpriset.

– Den här händelsen skickade upp råoljepriset. Marknaden avskyr osäkerhet och styrs mer av förväntningar än faktiska händelser, säger Ulf Svahn.

Han säger att det är omöjligt att veta vilken effekt terrordåden kommer att ha på det svenska bensinpriset.

Svårt att förutsäga priset

Världsmarknaden är orolig och reagerar snabbt, men först efter ett par dagar vet man om oron var befogad – och hur priset påverkats.

– Det går aldrig att se vad en sådan här händelse innebär. Om det visar sig att det påverkar i ett längre perspektiv så går priserna upp, men om det inte påverkar produktionen så går priset ned igen, säger Ulf Svahn.

– När det gäller oljeproduktionen så är den ju exakt densamma som i går.

Mattias Lundell