Attacken kan vara en hämnd för kriget mot Irak

NYHETER

Attackerna i Saudiarabien är en signal till USA om att al-Qaida inte är besegrat.

Tajmingen strax före ankomsten av utrikesminister Colin Powell är en tydlig indikation på terroristernas förmåga att slå till även i ett läge där säkerheten skärpts avsevärt.

Sedan Saddamregimen föll har det funnits en känsla i USA av att terrorismen är på väg att besegras.

Bara enstaka mindre terrordåd har kunnat genomföras mot amerikanska intressen.

När USA nyligen presenterade den årliga rapporten över internationell terrorism gjordes en stor affär av att antalet terrordåd var det lägsta på över 30 år.

Terrorskräck

Attackerna i natt – även om omfattningen är oklar – blåser på nytt liv i både terrorskräcken och insikten att kampen är långt ifrån över.

Saudiarabien är Usama bin Ladins hemland. Det är också ett av de länder där al-Qaida har flesta anhängare. Glöm inte att 15 av de 19 kaparna den 11 september kom från Saudiarabien.

Så sent som förra veckan hävdade den saudiska säkerhetstjänsten att man förhindrat terrordåd riktade mot den saudiska kungafamiljen och amerikanska och brittiska intressen.

Granater, gevär, ammunition ihop med kommunikationsutrustning ska ha beslagtagits men 17 misstänkta terrorister undkom efter en eldstrid.

Det kan ha varit samma gäng som slog till nu. Även om ingen ännu tagit på sig dåden är det få som tror att någon annan än al-Qaida ligger bakom.

Kan vara en hämnd

Attackerna kan vara en hämnd för både USA:s och Saudiarabiens medverkan i Irakkriget.

Saudiarabien hade ett mycket känsligt läge under kriget.

Officiellt fick USA inte använda saudiskt territorium för att rikta några attacker mot Irak.

I praktiken sköttes mycket av koordineringen av flygattackerna mot Bagdad från den amerikanska Prins Sultanbasen i Saudiarabien.

Ett faktum som knappast gått terroristernas näsa förbi.

USA inser det känsliga läget. För några veckor sedan tillkännagav försvarsminister Donald Rumsfeld att merparten av de 5 000 amerikanska soldaterna i landet skulle tas hem.

När Irak inte längre utgör något hot i regionen behövs de inte, var Rumsfelds förklaring. Men framförallt var det ett sätt att försöka minska vreden i landet över den amerikanska, militära närvaron.

Faran inte över

I Arabvärlden kommer de nya attackerna mot västerländska intressen att ses som ett klart bevis för att al-Qaida inte mist sin styrka trots den världsomfattande jakten på organisationens medlemmar.

Samtidigt är det uppenbart att organisationen ännu inte är tillräckligt stark för att genomföra någonting som ens kommer i närheten av den 11 september i USA eller Västeuropa.

Ändå går det inte att blåsa faran över. Stora attacker tar lång tid att planera. De flesta två år eller mer.

Nattens dåd minskar inte den oron.

Wolfgang Hansson