Minst 29 döda i terrorbomber

Bombattacker i Riyad före Powells besök

1 av 4 | Foto: AP
En bil lastad med sprängämnen körde i natt in i ett bostadsområde i förorten Garnata där många västerlänningar bor. Flera väggar i huset blåstes ut i explosionen.
NYHETER

Nio terrorister sköt sig sent i går in i tre välbevakade bostadsområden i den saudiska huvudstaden Riyad.

Självmordsbombarna körde sina bilar – lastade med sprängmedel – rakt in i byggnader.

Minst 29 människor dödades och närmare 200 skadades.

– Den siffran riskerar dessvärre att stiga, säger Åke Karlsson, Sveriges ambassadör i Riyad, till aftonbladet.se.

Attacken kom bara timmar före USA:s utrikesminister Colin Powells besök i staden. Och redan i morse sa Powell att attentatet verkade vara al-Qaidas verk.

När utrikesministern anlände i förmiddags sa han till nyhetsbyrån AP:

”Hot mot civiliserade världen”

– Terrorismen slår överallt och mot alla. Den är ett hot mot den civiliserade världen.

Klart är att det handlar om en mycket omfattande attack. Tre inhägnade, bostadsområden för gästarbetare från väst attackerades samtidigt.

– Det är förfärligt att de kan genomföra den här typen av aktioner som slår blint, säger Christer Nilsson, andreman vid den svenska ambassaden i Riyad.

– Det är en stor operation, koordinerad mot tre bostadsområden.

al-Qaida anklagas

USA och Saudiarabien anklagar al-Qaida för attacken. Men svenske Gunnar Jervas, säkerhetspolitisk expert på Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att flera andra grupper kan ligga bakom dådet.

– Det kan vara al-Qaida, men det kan också vara någon annan grupp som satts samman för just denna attack, säger han.

– De anstränger sig för att vara så otydliga som möjligt. På så vis skrämmer terrorn mer och man kan alltid säga att den som drabbas av vedergällning är oskyldig.

Sköt sig in i bostadskomplexen

Källor som talat med CNN berättar att attentatsmännen sköt sig in i de inhägnade bostadskomplexen Courdoval, Jedawal och al-Hamra. Och kraschade sina fordon, i ett av fallen en svart Chevrolet Caprice.

Särskilt al-Hamra – där tretton svenskar bodde – drabbades. Förödelsen blev enorm.

De nio attentatsmännen och minst 20 andra människor dödades. Enligt AP uppger det saudiska inrikesministeriet att sju amerikaner, sju saudier, två jordanier, två filippinier, en libanes och en schweizare dödades. Dödssiffran befaras dock stiga, även om det amerikanska UD – som till en början talade om över 90 dödsoffer – sänkt siffran.

Svenskar knutna tilll Ericsson

Bland de döda fanns Mohammad al-Blaihed, 35, son till viceguvernör Abdullah al-Blaihed, som äger al-Hamra. Han ska ha befunnit sig vid poolområdet när beväpnade attentatsmän trängde sig in.

Samtliga svenskar i området är knutna till telekomföretaget Ericsson och en svensk finns bland de över 50 människor som har skadats.

– Vi tror oss nu med stor säkerhet veta att det inte finns några andra skadade svenskar, sa Christer Nilsson vid 13-tiden.

Fem miljoner invånare bor i Riyadområdet, av dem är mellan 600 och 700 svenskar.

Webb-tv

”Många döda i rasmassorna”

Mattias Lundell