”En miljon barn är undernärda”

NYHETER

BAGDAD

Irak står inför en humanitär katastrof.

- En miljon barn är undernärda. Och det kommer att bli värre, säger Unicefs chef i Bagdad, Carel de Rooy.

Vid en presskonferens i lördags redogjorde Carel de Rooy och Ramiro Lopes da Silva, FN:s samordnare för Irak, för hur arbetet ska organiseras efter kriget.

FN har beslutat att satsa motsvarande 20 miljarder kronor i Irak. Pengarna ska bland annat gå till det största matprogrammet i organisationens historia. 500 ton mat ska distribueras i maj, 600 i juni, 700 i juli.

Unicef väntar på att FN:s säkerhetsavdelning ska godkänna att arbetet återupptas. Sedan ska organisationerna försöka återuppta samarbetet med de personer på olika myndigheter de jobbade med tidigare.

- Vi hade före kriget 2 800 medicin- och vattencenter runtom i Irak som sköttes av 30 000 frivilliga. Det är mycket viktigt att dessa knutpunkter börjar fungera igen, säger Carel de Rooy.

Rent vatten viktigast

- Ur barnens perspektiv är vattnet det viktigaste. Brist på vatten orsakar diarré. För ett år sedan fick varje barn i Irak diarré 15 gånger om året i genomsnitt, vi vet att det har ökat.

Unicef-kontoret i Bagdad var stängt när bomberna föll som hårdast. Nu är verksamheten i gång igen och häromdagen kom en båtlast med enklare medicin från Unicef i Kermanchah i Iran.

- Men vi behöver mer av allt. Barnen blir mer och mer undernärda, de är sjuka. Fattigdomen ökar, säger Hatim Georges, Unicefs irakiske biträdande chef.

Läs också:

Aftonbladet igår:

Så kan du hjälpa

Oisín Cantwell