Kurt: Smällen var helvetisk

Ericsson-anställda mitt i bombdramat

1 av 7 | Foto: PRESSENS BILD
Minst 91 döda Ett av de bostadsområden som attackerades av självmordsbombarna. Förödelsen var total efter explosionerna.
NYHETER

Svenske Kurt Kallander, 54, var på väg till sovrummet när terrorbomben exploderade - bara 100 meter från hans lägenhet.

- Smällen var enorm. Ytterdörren for in i vardagsrummet och alla fönsterrutorna splittrades. Jag fruktade för mitt liv, säger han.

Minst 29 personer dog i självmordsattackerna i Saudiarabiens huvudstad Riyad i måndags natt. Attentatsmännen slog till med bilbomber mot tre inhägnade, luxuösa bostadsområden för utlänningar.

Undkom oskadd

Den kraftigaste explosionen drabbade området Al Hamra. Där bor ungefär 25 personer - varav 13 svenskar - som arbetar för telekomjätten Ericsson.

Kurt Kallander, 54, från Stockholm bodde i en lägenhet 100-150 meter från explosionen. Mirakulöst undkom han utan en skråma.

- Det var en helvetisk smäll. Fönsterrutorna blåstes ut och ytterdörren for in i vardagsrummet med karmar och allt. Som tur är var jag på väg till sovrummet och befann mig långt från fönstren.

Strax efter klockan 23 i måndags tog sig självmordsbombarna in genom områdets huvudentré och började skjuta med maskingevär. Enligt uppgift sköt de ihjäl den 35-årige sonen till Riyads viceguvernör innan de efter några minuter detonerade bilbomben vid en pool- och restauranganläggning mitt i området.

"Blodigt allvar"

- Jag hade varit och spelat tennis och förstod inte vad det var som lät. Men när explosionen kom fattade jag direkt. Efter alla varningar om terrordåd blev det blodigt allvar, säger Kurt Kallander.

- Jag var rädd att jag inte skulle överleva. Ingen visste ju om det skulle smälla fler bomber och skottsalvorna fortsatte även efter explosionen.

Trots rädslan begav sig Kurt Kallander ut på gatan.

- Fyra-fem hus var helt urblåsta, ytterligare några stod i brand och bomben hade rivit upp en stor krater i marken.

- Det var glassplitter och brända bildelar över allt. Jag såg skadade människor som låg på marken, säger Kurt Kallander.

Fick dörren över sig

Hans kollega Pierre Veiret, 33, från Gävle, bodde i en lägenhet cirka 200 meter från explosionen.

- Jag låg i soffan och kollade på tv när jag hörde skott utifrån. Först trodde jag att det var smällare, men sedan blev jag orolig och gick bort till ytterdörren, säger han.

Pierre Veiret kikade nervöst ut genom tittögat när explosionen inträffade.

- Tryckvågen blåste dörren rakt i ansiktet på mig. Jag flög in några meter i lägenheten medan dörren studsade tillbaka och ut.

- Jag fick en rejäl blåtira och en smäll på foten. Men otroligt nog klarade sig fönstren.

Enligt Pierre Veiret hade många boende änglavakt. En svensk bodde i en lägenhet alldeles intill explosionen - men klarade sig utan skador.

- Hela lägenheten förstördes, men han var på toaletten när det small. Senare hittade han en rakapparat vid sängen, den var inte hans egen.

Vill lämna Riyad

En svensk kvinna, vars make jobbar för Ericsson, fördes till sjukhus med lindriga skador på armar och hals.

Många svenskar överväger nu att lämna Saudiarabien, men Ericsson har inga planer på evakuering.

- Vi ska jobba som vanligt i dag, säger platschefen Bo Nilsson.

Ericsson har cirka 400 anställda i landet, varav ett trettiotal svenskar. Totalt bor 600-700 svenskar i Riyad.

Läs också:

Aftonbladet igår

Hans Österman