President Bush: Vi ska hitta mördarna

USA:s president lovar hämnas

NYHETER

NEW YORK

al-Qaida är tillbaka.

Enligt USA:s vicepresident dödades 91 människor vid terrorattackerna i Saudiarabien i går morse.

- Dessa föraktfulla brott utfördes av mördare. Deras enda tro är hat, säger president George W Bush.

Foto: AP
Lovar hämnd I ett tal i går lovade USA:s president George Bush att terroristerna i Saudiarabien kommer att lära sig vad amerikansk rättvisa betyder.

USA utrikesminister Colin Powell besökte i går de områden i Riyad där minst 91 människor kan ha dödats, varav 9 självmordsbombare, och 194 kan ha skadats. Siffrorna är ännu osäkra.

- USA kommer att hitta mördarna. De kommer att lära sig vad amerikansk rättvisa betyder, säger George W Bush.

Säkra på sin sak

Inga bevis finns för att al-Qaida utförde de tre sprängningarna, men USA:s försvarsdepartement förefaller säkra på att Usama bin Ladins terrornätverk är skyldigt.

Enligt en arabiskspråkig tidning varnade en högt uppsatt kommendör inom al-Qaida i söndags via e-post för att nätverket planerade en större attack i Saudiarabien.

"Martyrskap"

I mejlet till den Londonbaserade tidningen Al-Majalla skrev en man vid namn Abu Muhammed al-Abla att al-Qaida hade lagrat sprängämnen och vapen i landet och tänkte ägna sig åt "martyrskap" och "gerillakrig" mot landets ledare och mot USA.

Ledarna i kungadömet Saudiarabien antydde i går att de möjligtvis inte varit tillräckligt öppna med hur de arbetar mot terrorism, men att det nu ska bli ändring på det.

Fördömdes

Relationerna mellan USA och Saudiarabien har förbättrats sedan USA beslöt att dra tillbaka nästan samtliga 5 000 soldater ur landet.

Kronprins Abdullah fördömde i går kraftigt dåden. Han säger att förövarna är blodtörstiga monster.

- Om de tror att de skakar stabilitet och säkerhet så drömmer de.

Läs också:

Aftonbladet igår

Fredrik Virtanen