Kidnappade svensken är fritagen

16 gisslan fritagna i blodig gryningsräd i Algeriet

NYHETER

Svenske Harald Ickler som fritagits tillsammans med en grupp andra personer mår efter omständigheterna bra.

Han befinner sig i Algeriets huvudstad Alger, har fått medicinsk tillsyn och kommer under onsdagseftermiddagen att flyga till Tyskland där han är bosatt, uppger officiella tyska källor i Alger för aftonbladet.se

Nio av kidnapparna dödades av algerisk militär i fritagningsaktionen, uppger österrikisk radio.

– Nu känns det jättebra, jätteroligt. Jag väntar bara på att få höra hans röst och kunna fråga honom vad han vill göra och vad han önskar sig mest av allt, säger hans syster till TT.

– Svensken är bland de fria, det sa Nina Ersman på UD:s presstjänst till aftonbladet.se på onsdagsmorgonen.

– Tyska UD har bekräftat för oss att den svenske medborgaren är bland de frisläppta.

Tio österrikare, svensken Harald Ickler och ytterligare fem personer av de 31 kidnappade turisterna i Algeriet fritogs på söndagen.

Hans syster, Karin Loose, som bor i Vetlanda, kontaktades av UD klockan 8.45 på onsdagsmorgonen.

– Jag har inte fått veta så mycket från UD. De har sagt att han har blivit frisläppt. Det är allt jag har fått reda på, säger hon till TT.

Hur kändes det när du fick beskedet?

– Man var ju lite chockad. Jag trodde nästan inte att det var sant eftersom det har gått så lång tid. Man har ju vant sig vid situationen att vänta.

Enligt den information Karin Loose har fått från UD kommer Harald Ickler under onsdagen att komma till Köln i Tyskland tillsammans med de fritagna tyskarna. Hon har ännu inte talat med sin bror.

Kidnappare dödades

Den österrikiska radiokanalen ORF dödades nio kidnappare när algerisk militär genomförde fritagningsaktionen.

Radiokanalen i sin tur uppger den tyska tv-reportern i Algeriet, Susanne Sterzenbach, som sin källa till uppgifterna om de dödade kidnapparna.

De första uppgifterna om att de österrikiska turisterna och ytterligare sex av gisslan släppts av sina kidnappare kom tidigt på onsdagsmorgonen från regeringschefen i den österrikiska delstaten Salzburg, Franz Schausberger. Han sade till den österrikiska radiokanalen ORF att turisterna mår bra.

"Trötta men välbehållna"

Han sade vidare, utan att nämna några detaljer om dramat, att fritagningen var ett resultat av ett mycket bra samarbete med framförallt det algeriska inrikesministeriet.

Österrikes utrikesminister Benita Ferrero-Waldner meddelade att de tio fritagna österrikarna har förts till sjukhus. De var ''visserligen mycket trötta men välbehållna''.

Tyska utrikesdepartementet bekräftade senare att sex tyskar hade tagits om hand på tyska ambassaden i Alger och att de mådde ''så bra som man kan vänta sig under omständigheterna''.

Vad som hänt med ytterligare tio saknade tyskar var oklart. Den tyske inrikesministern Otto Schily sade dock på onsdagen att det finns gott hopp om att också de ska släppas.

Han sade till den tyska tv-kanalen ZDF att han talat i telefon med den algeriske inrikesministern.

Enligt tyska UD ska de frigivna tyskarna flygas till Köln under onsdagseftermiddagen.

Bland turisterna som försvunnit i Saharaöknen är enligt DPA 15 tyskar, tio österrikare, fyra schweizare och en nederländare. Den svensk som är bland de försvunna är bosatt i Tyskland.

Tyskland erbjöd militär hjälp

Totalt har 31 turister i olika grupper försvunnit i öknen i södra Algeriet. De reste i vintras i grupper utan guider genom öknen.

Så sent som den 5 maj förnekade Algeriet att förhandlingar pågick om frigivning av de 31 försvunna.

Den statliga algeriska radion hade då rapporterat att turistminister Lakhdar Dorbani sagt att kontakter förekom.

Den tyska tv-reportern uppger att kidnapparnas grupp har förbindelser al Quaidas terrornätverk.

Morgonens fritagningsaktionen kom två dagar efter att Tysklands utrikesminister Joschka Fischer besökt Algeriet och också träffat landets president Abd al-Aziz Bouteflika.

Fischer ska då enligt obekräftade uppgifter ha erbjudit operativ tysk hjälp i form av insatser eller rådgivning från specialstyrkan GSG9.

Simone Söderhjelm, TT

ARTIKELN HANDLAR OM