Tusentals döda grävs fram ur irakisk massgrav

Kropparna tros vara offer för Saddams regim

1 av 3 | Foto: reuters
Nära 3000 kroppar har grävts fram i massgravarna drygt 10 mil söder om Bagdad.
NYHETER

LONDON/WASHINGTON

Stora gravplatser som enligt ortsbefolkningen döljer offer för Saddam Husseins regim kan gömma upp till 15 000 döda, rapporterade massmedier på tisdagen.

Den USA-baserade organisationen Human Rights Watch uppgav att minst 290 000 människor försvann under Saddams tid vid makten.

Källorna till uppgifterna var dock ännu på onsdagen bristfälliga och informationen knapp.

Human Rights Watch (HRW) hade på sin hemsida detaljerade uppgifter om en del av gravarna.

HRW uttryckte sin besvikelse över att amerikanska styrkor inte skyddat gravplatserna efter att irakier och människorättsgrupper pekat ut dem. Det har lett till att släktingar själva börjat gräva upp döda. Om experter fått göra det hade säkrare identifieringar kunnat göras.

Gruppen nämnde en begravningsplats i byn Muhammad Sakran fyra mil norr om Bagdad där över 1 000 fångar avrättade mellan 1979 och 1999 låg i grunda, numrerade gravar. Liken hade plastarmband. Anhöriga har lyckats identifiera ett 80-tal döda genom att kontrollera numren och armbanden mot hemliga polisens dokumentation.

Gravarna i Muhammad Sakran låg i utkanten av en vanlig muslimsk begravningsplats. Den innehöll över 1 000 lik av civila, dödade i början av 1980-talet som misstänkta för medlemskap i Iraks kommunistparti och det islamistiska partiet Da'wa, båda förbjudna av Saddam Hussein.

Byinvånare hade order av regimen att hålla sig borta från dessa gravar.

Den brittiska radio- och tv-kanalen BBC rapporterade om flera gravplatser med mellan 3 000 och 15 000 döda. Enligt BBC finns gravarna i byn al-Mahawil nära Hilla, nio mil söder om Bagdad. De som har begravts där tros vara människor som fängslats efter den shiamuslimska revolten 1991. I en del fall rör det sig om hela familjer enligt BBC, som dock inte anger några källor.

BBC beskrev stanken på platsen som outhärdlig. Det var oklart vad som orsakade lukten 20 år efter att liken begravts.

Human Rights Watch skrev att den amerikanska regeringen fick vetskap om gravarna i Hilla den 3 maj. Borgmästaren i Hilla bad då om amerikanska marinkårssoldater som vakter kring gravarna. Men det blev aldrig någon vakthållning.

- Följden är att desperata familjer försöker gräva på platsen själva - och skadar bevisen för obducenter som professionellt kan fastställa offrens identitet, sade en talesman för HRW.

Omkring 290 000 människor har försvunnit i Irak under Saddam Husseins tid vid makten enligt en "försiktig uppskattning", säger Peter Bouckaert, forskare för Human Rights Watch, på webbsidan.

TT-DPA