Ove Joanson föreslås bli radio-ordförande

I morgon utses nye styrelse- ordföranden i Sveriges Radio

NYHETER

Moderaterna nominerar förre radiochefen Ove Joanson till ny styrelseordförande i Sveriges Radio.

- Sveriges Radio behöver en stark och oberoende person med hög integritet, säger moderatledaren Bo Lundgren.

Foto: scanpix
Ove Joanson föreslås bli ny styrelseordförande för Sverige Radio.

- Jag är stolt över förtroendet, i synnerhet som det har sagts mig att man har gått efter kompetens och integritet, vilket är precis vad Sveriges Radio står för, säger Ove Joanson i en kommentar till tidningen Barometern-OT.

Det är regeringen som formellt utser ordförande i Sveriges Radio, men det är moderaternas privilegium att nominera personen.

Enligt ordförande i konstitutionsutskottet, moderaten Gunnar Hökmark, har partiet alltid vinnlagt sig om att hålla armlängds avstånd till Sveriges Radios och Sveriges Televisions ledningar.

Markering

Nomineringen av Ove Joanson är en markering att man vill slå vakt om bolagets oberoende.

- Vi vill inte ha någon som ringer oss inför varje styrelsemöte och frågar vad han ska göra, men heller ingen som ringer regeringen. Det är ett skäl till varför Ove Joanson inte är närvarande här i dag, sade Bo Lundgren vid en presskonferens på onsdagen.

Ytterligare ett skäl till att Ove Joanson föreslås är att Sveriges Radio kommer att få både en ny vd och en ny styrelse. Då är det viktigt att det blir en person som har erfarenhet i företaget.

Fallskärm

Ove Joanson är ursprungligen journalist och har bland annat varit radions korrespondent i Washington, chef för radions Ekoredaktion samt vd för Sveriges radio 1991-1996. Han har inte varit verksam för moderaterna.

Hans lön, förmåner och fallskärmsavtal kritiserades hårt när han blev vd för Sveriges Radio. Samtidigt som koncernen hade besparingskrav på över 200 miljoner kronor hade Ove Joanson, förutom en lön på 120 000 kronor i månaden, ett fallskärmsavtal som var värt 4,5 miljoner kronor. Han hade därtill en lägenhet på Östermalm som Sveriges Radio betalade, men valde att flytta ut från den när kritiken blev för stark.

Men Bo Lundgren tror inte att detta kommer att ligga Joanson i fatet i dag.

- Det är ju inte den som får en fallskärm som man ska kritisera utan de som beviljar fallskärmen, sade Lundgren.

Elefant

Ansvariga för avtalet med Joanson var förre näringsministern Björn Rosengren och förre kulturministern Jan-Erik Wikström, som båda hade ordförandeposter inom koncernen.

Den avgående ordföranden Marika Ehrenkrona var enligt statsminister Göran Persson inte vuxen uppgiften. Frågan är om Ove Joanson kommer att vara det.

- Göran Persson har ju sina speciella kriterier och kanske inte skulle uttala sig alltför mycket om kompetens. Det var ju lite av elefanten i porslinsbutiken, sade Bo Lundgren.

Ove Joanson är för närvarande verksam som egen företagare inom konsultbranschen.

Fakta/ Ove Joanson

Owe Nilsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM