Minst 14 döda i nytt terrordåd i Tjetjenien

Kvinnlig självmordsbombare utlöste sprängladdning

NYHETER

MOSKVA

I måndags dog 59 personer i ett självmordsattentat i norra Tjetjenien.

På onsdagen var det dags igen.

Minst 14 befaras ha dött när en kvinna sprängde sig själv i luften vid en religiös fest i byn Ilischan-Jurt, öster om huvudstaden Groznyj.

- Det här är ett nytt bevis för ''palestiniseringen'' av den tjetjenska konflikten, kommenterade den politiske analytikern Andrej Tjerkassov i radiokanalen Echo Moskvy på onsdagen.

Inom loppet av tre dagar har de två självmordsbomberna krävt nästan 75 människoliv.

Händelsen i Ilischan-Jurt inträffade mitt på eftermiddagen då omkring 15 000 personer hade samlats i byn för en muslimsk högtid till profeten Mohammeds ära.

51-årig kvinna

En av de närvarande var Achmad Kadyrov, chef för den ryssv änliga civila administrationen i Tjetjenien. Kadyrov var tidigare delrepublikens högste religiöse ledare och hade just lett en bön när explosionen inträffade.

Bomben utlöstes av en kvinna, som av den tjetjenska polisen senare identifierades som en 51-åring från staden Gudermes.

- Kvinnan sprang upp mot folkmassan och sprängde sig själv i luften, sade Tjetjeniens vice premiärminister Movsar Chamidov till nyhetsbyrån Interfax.

Oeniga dödssiffror

Till Interfax meddelade räddningsminister Ruslan Avtajev på kvällen att minst 14 personer hade dödats och att ytterligare 50 skadats allvarligt.

Administrationschefen Kadyrov uppges ha undkommit utan skador.

Attentatet har omedelbart skyllts på de tjetjenska separatisternas två främsta ledare, Aslan Maschadov och Sjamil Basajev.

Civila offer

Under tiden räknades även nya döda in efter självmordsattentatet i nordvästra Tjetjenien i måndags då en lastbil med sprängämnen totaldemolerade ett bostadsområde intill administrationsbyggnaden i byn Znamenskoje.

På onsdagen uppgick dödssiffran till 59 och antalet skadade till över 200.

Självmordsattentat har tidigare varit relativt ovanliga i Tjetjenien, men har kraftigt ökat i antal den senaste tiden.

Både i Znamenskoje och Ilischan-Jurt har dessutom de flesta av offren varit civila.

Wiktor Nummelin/TT