Amerikansk general stäms för krigsbrott

Tommy Franks anklagas för attacker mot civila och bruk av klusterbomber

NYHETER

En belgisk advokat lämnade på onsdagen in en stämningsansökan mot USA:s befälhavare i Irak, Tommy Franks.

Anmälan riktar sig mot bruket av amerikanska så kallade klusterbomber samt attacker på civila och ambulanser.

Stämningsansökan mot Franks hotar att ytterligare försämra relationerna mellan USA och Belgien. Tonläget mellan länderna har varit ansträngt sedan februari då Belgien motsatte sig att Nato skulle förstärka det turkiska försvaret inför ett krig i Irak.

Belgien har sedan 1993 en lag som tillåter landets domstolar att pröva misstankar om krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskliga rättigheter oavsett var händelserna har ägt rum och vilken nationalitet den misstänkte har.

Attacker mot civila

Lagen ändrades dock i början av maj så att domstolarna kan avvisa stämningsansökningar från personer som har bott i Belgien i mindre än tre år. Åklagare kan också avstå från att ta upp mål, till exempel om den misstänkte inte är belgisk medborgare och brottet inte begåtts i Belgien.

Advokaten Jan Fermon företräder 19 irakier som han beskriver som offer för klusterbomber och påstådda amerikanska attacker mot civila och ambulanser.

-Det finns en hel del material som visar att USA under de två första dagarna i Bagdad besköt allting som rörde sig: kvinnor, barn och äldre människor, sade Fermon som även kandiderar i parlamentsvalet för ett litet maoistiskt parti.

Oroar USA

Fermons stämningsansökan oroar USA som tidigare uppmanat Belgien att förhindra att stämningsansökningar lämnas in för att vinna politiska poäng.

Tidigare uppmärksammade stämningar som de mot Israels premiärminister Ariel Sharon och USA:s tidigare president George Bush, har ansträngt relationerna med Israel och USA har varnat Belgien för att landets roll som värd för internationella institutioner som Nato och EU, skulle komma att hotas om ett krigsförbrytaråtal väcktes mot Bush.

Andra fall som väntar på prövning i belgiska domstolar gäller den palestinske presidenten Yasser Arafat och Kubas president Fidel Castro.

TT