”Räkna med dyrare el – bind priset nu”

Läs chattet med elrådgivaren Susanne Torén som ger sina bästa spartips

NYHETER

Bind ditt elpris så snart som möjligt. Risken är nämligen stor att det kommer fortsätta att stiga.

Det hävdar Susanne Torén, elrådgivare på Konsumenternas Elrådgivningsbyrå, när hon chattade med chatt med aftonbladet.se:s läsare.

Här är hela chattet.

Ewa säger: Jag är en nybliven husägare. Vad ska man göra om man inte bundit elpriset och lönar det sig att välja en annan leverantör?

Susanne Torén säger: Du bör binda ditt elpris. Gärna på längre tid än 1 år. Det finns upp till 3, ibland 5-årsavtal. Använd gärna vår Elpriskalkylen på www.elradgivningsbyran.se

Mazzi säger: Varför skall jag betala för elcertifikat?

Susanne Torén säger: För att regeringen har bestämt det. Det infördes en ny lag i april som gäller från den 1 maj i år. Elcertifikat är till för att gynna användningen av förnybar energi.

Mårten säger: Varför kostar det så fruktansvärt mycket just nu?

Susanne Torén säger: Antar att du menar priset på elenergi. Vi har stor brist på vatten i magasinen och efterfrågan är stor och tillgången liten.

Gurra säger: Hej, vi bor i ett litet hus i Stockholm. Vilken elleverantör är billigast?

Susanne Torén säger: Idag när jag tittade på vår jämförande elpriskalkyl så låg Skellefteå, Lycksele och Bestel bra till. Är du medlem i LO kan du förmodligen få ett ännu lägre pris hos Telge Energi.

Mårten säger: Om man bor i en vanlig bostadsrätt, kostar det mer om man använder mer vatten? Och vilket elbolag borde man använda sig av om man bor i Malmö?

Susanne Torén säger: När det gäller vattenkostnaden så brukar den ingå i hyran. Du kan välja vilket elbolag du vill i Sverige. Det finns cirka 120 st att välja på.

Sund säger: Hej, vilken "cfg" drar minst el?

Susanne Torén säger: Det har jag ingen aning om. Vänd dig gärna till din kommuns energirådgivare för att få svar på din fråga.

Team22 säger: Det verkar som att varje åtgärd att komma ner i kostnad på elförbrukning är förknippad med en investeringskostnad som måste räknas hem. (Tilläggsisolera, elvärmestyrsystem, braskaminer, lågvoltslampor osv.) Finns det något man kan göra som inte kostar så mycket?

Susanne Torén säger: Du kan välja ett elbolag som har låga kilowattpriser och en låg fast årskostnad. När det gäller energisparåtgärder så hänvisar jag till din kommunala energirådgivare.

Leif säger: Hur blir man leverantör av förnyelsebar energi? Vad krävs för att få de gröna certifikaten?

Susanne Torén säger: Din fråga besvaras bäst av Statens Energimyndighet som tillsammans med Svenska Kraftnät administrerar elcertifikaten. Telefonnummer till Energimyndigheten är 016/5442000 (vx) eller gå in på deras webbplats www.stem.se

Katten säger:

Jag undrar om det finns en bra sajt som har alla elbolags samlade priser så man lätt kan jämföra dem? Vad ska jag tänka på när jag byter elleverantör?

Susanne Torén säger: Det finns ingen absolut heltäckande lista på alla elleverantörer. Den jämförande elpriskalkylen som vi har en länk till administreras av Konsumentverket. Men det är frivilligt om bolagen vill vara med på listan och det är bolagen själva som uppdaterar sina priser. Jag tycker att du ska besöka vår webbplats www.elradgivningsbyran.se, där kan du också under fliken Byta elleverantör hitta de uppgifter du behöver veta för att genomföra ett leverantörsbyte.

Stefanowich säger: Hur kan man tömma magasinen när elpriset är högt, för att sedan höja priset ytterligare när de är helt tömmda? Det låter inte riktigt.

Susanne Torén säger: Bolagen tömmer förmodligen sina magasin för att producera den el som vi behöver - efterfrågan. Men om du vill dyka djupare ner i ämnet så tycker jag att du ska vända dig till elbranschens branschorgan som heter Svensk Energi. Du hittar dom på www.svenskenergi.se

Lea säger: Kan man alltid vara säker på att elmätaren går korrekt?

Susanne Torén säger: Elmätarna går till 99,99% rätt. En gammal elmätare kan gå för långsamt ibland. Problemet är nog mer att det kan bli fel vid avläsningarna av mätarna.

Lea säger: Vad räknas som medelkonsumtion för två personer i en liten villa?

Susanne Torén säger: Det kan jag tyvärr inte svara på, det varierar på hur stor villan är, när den är byggd, hur den är byggd, isolering, var i landet den ligger och vilken uppvärmningsform man har i fastigheten med mera.

Lea säger: Ska man binda sitt elpris nu?

Susanne Torén säger: Ja, nu är det en bra tid att binda sitt elpris.

Leif säger: Den billigaste och miljövänligaste energin är väl den som aldrig behöver produceras? Varför görs inga större satsningar på nya lösningar inom energiområdet?

Susanne Torén säger: Det är nog Energimyndigheten som kan ge dig bäst svar på den frågan. Besök gärna deras webbplats www.stem.se eller prata med dina politiker.

Lea säger: Tror du att det rörliga elpriset kommer att gå ner snart eller kan det öka ytterligare?

Susanne Torén säger: På Elrådgivningsbyrån tror vi att priset kommer att gå upp - men det är en "kvalificerad" gissning.

Stefanowich säger: Att vattenfall har gjort den största vinsten i företagets historia måste bero på något. Vad jag vet har man inte byggt några nya anläggningar som genererar pengar. Vad kommer alla dessa pengar ifrån, tar de för mycket betalt för elen?

Susanne Torén säger: Enligt uppgifter i dagens Göteborgsposten så säger Vattenfall att det inte är priserna som främst ökade Vattenfalls vinst. Företaget säljer nämligen det mesta av sin el i förväg på den så kallade producentmarknaden. Dagspriset på el får därmed inte så stort genomslag på försäljningen. Vinsten av högre elpriser hamnar alltså i produktionsledet och inte i handeln mot de slutliga elkunderna. De högre elpriserna drog upp både omsättning och kostnader för Vattenfall.

aftonbladet.se