Datorvirus kopierar kreditkortsnummer

Ett hundratal fall rapporterade i Sverige

NYHETER

Virusmasken Fizzer är den nya farsoten från Kina och Hongkong. Datorviruset kan bland annat kopiera information om kreditkortsnummer och lösenord. Hittills har ett hundratal fall rapporterats i Sverige.

-Masken spelar in vad du skriver på tangentbordet och skickar det vidare till hackaren, vilket betyder att hackaren kan få information om bland annat kreditkortsnummer, säger Per Hellqvist, antivirusexpert på Symantec Nordic AB.

Sprids som bifogad fil

Fizzer är ett av dagens mest komplicerade virus och innehåller bakdörrar, attackagenter och tangentinloggningsfunktioner. Det sprids som en bifogad fil i e-postmeddelanden samt i fildelningstjänster som Kazaa där det ofta ligger dolt som musik-, film- eller porrfiler med namn som lockar till klickning. Det innebär att privatpersoner med bredbandsuppkoppling är extra utsatta.

En ”fördel” med just Fizzer är att man måste klicka på filen för att viruset ska ta sig in i datorn. Man kan därför öppna ett mail med en infekterad fil utan att drabbas, enligt Hellqvist. Han anser dock att ett uppdaterat antivirusprogram är a och o.

Stänger av antivirusprogram

- Masken stänger av antivirusprogrammen så att man inte vet om att man blivit infekterad. Det är en trend som vi ser på allt fler maskar idag. Man måste därför uppdatera programmen hela tiden, säger Hellqvist.

Det bästa sättet att skydda sig mot Fizzer, förutom att uppdatera sina antivirusprogram, är att ha en personlig brandvägg installerad som säger till när viruset försöker skicka information tillbaka till hackaren samt att uppdatera sitt Windowsprogram.

-Att uppdatera windowsprogrammet är enkelt och kostar ingenting, man går bara in i start-menyn och klickar på windows update, säger Hellqvist.

De infekterade filerna kommer alltid som .EXE, .PIF, .SCR eller .COM-filer. Fizzer verkar dock vara på nedåtgående enligt de rapporter Hellqvist fått från USA.

Åsa Asplid