”Han planerade terrorattacken”

29-årig saudier pekas ut som ansvarig för bilbomberna i Riyad

NYHETER

Nio terrorister slog till mot västerlänningar i den saudiska huvudstaden Riyad.

Nu uppger saudiska källor att de ingick i en al-Qaidacell – och var i eldstrid med polisen förra veckan.

Deras utpekade ledare Khaled Jehani finns på FBI:s lista över misstänkta terrorister.

Khaled Jehani uppges leda en al-Qaidacell i Saudiarabien med upp till 60 medlemmar.

Den amerikanska tidningen Washington Post rapporterar i dag om al-Qaidacellen som sent i måndagskväll slog till mot tre luxuösa bostadsområden i Riyad. Enligt saudiska källor som talat med tidningen tillhörde de en grupp som polisen slog till mot i förra veckan.

Vapengömma hittad

Tillslaget den 6 maj skedde bara några hundra meter från en av de byggnader som terroristerna attackerade i förrgår. Flera misstänkta al-Qaidamedlemmarna fanns på plats, eldstrid bröt ut och männen lyckades fly undan polisen.

I samband med husrannsakan – mot ett misstänkt gömställe – hittade polisens en vapengömma med 55 handgranater, 376 kilo sprängmedel och 2 545 kulor i olika kalibrar. Och Washington Post lämnar nu en rad detaljer om den misstänkta terrorcellen.

al-Qaidacell med 60 medlemmar

Amerikanska källor säger till tidningen att al-Qaidacellen har mellan 50 och 60 medlemmar och att den bildades i Saudiarabien efter den 11 september. Cellen uppges ledas av saudiern Khaled Jehani, som sedan januari förra året har funnits med på FBI:s lista misstänkta terrorister.

I jakten på al-Qaida i Afghanistan hittade amerikanska styrkor flera videotestamenten. Ett av dem tillhörde Khaled Jehani, 29. Han ska ha lämnat sitt hemland som 18-åring för att strida i Bosnien och Tjetjenien.

Flydde från Tora Borabergen

Nästa gång han dök upp var, enligt de amerikanska källorna, när han under en period ha tränade och verkade på ett av al-Qaidas läger i Afghanistan. I samband med de amerikanska anfallen mot Tora Borabergen tros han dock ha flytt tillbaka till Saudiarabien.

Där skaffade den utpekade terroristen sig en ledande position i samband med vinterns gripande av Abd al-Rahim al-Nashiri, som av USA anklagas för delaktighet i bombningen av örlogsfartyget USS Cole. Denne sitter nu i amerikanskt förvar.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM