"Han våldtog dagisbarnen"

Spred bilder på övergreppen över internet

NYHETER

Den 40-årige musikern misstänks för grova våldtäkter mot barn i dagis- och lågstadieåldern. Bilderna från övergreppen spreds på internet.

I förhören har han börjat göra vissa erkännanden.

- Det här är ett unikt fall, kanske det största i världen hittills, säger Per-Erik Åström på Rädda Barnen.

40-ÅRINGEN MISSTÄNKS VARA VÄRSTE SEXFÖRBRYTAREN Den 40-årige musikern har i förhör börjat göra vissa erkännanden. I förrgår greps han misstänkt för grova våldtäkter mot dagis- och lågstadiebarn. Polisens bevis mot mannen omfattar bland annat en bildserie med 40 barn. Många av bilderna som hittats har lagts ut på internet. - Jag har sett bilderna på många hemsidor, säger Per-Erik Åström på Rädda Barnen. (Övriga personer på bilden har inget samband med artikeln.)

I förrgår slog polisen till mot 40-åringen, som greps i sin bostad i södra Stockholm. Polisen och Rädda Barnen betraktar gripandet som en stor framgång i kampen mot barnporrindustrin.

- Det kommer att ge vågor över hela världen i flera år framöver, säger Per-Erik Åström.

40-åringen misstänks ha utnyttjat ett 40-tal barn sexuellt och producerat stora mängder barnporr.

- Det unika i ärendet är det stora antalet barn som vi misstänker är inblandade, säger Per-Olov Forslund, chef för rikskriminalens barnporrgrupp.

Porrbilder på femåringar

I förrgår hölls ett längre förhör med 40-åringen. Då ansåg han sig inte behöva någon advokat.

I går, mellan klockan 09.30 och 13.30, förhördes 40-åringen på nytt på polishuset i Flemingsberg. Advokat Björn Sandin var med under förhöret.

- Min klient vidgår vissa omständigheter som polisen påstår. Det innebär varken att han erkänner eller förnekar själva brotten, säger Björn Sandin.

Polisen har dock gott om bevis. Bilderna talar sitt tydliga språk.

- Naturligtvis har polisen ett underlag för sin misstanke. Men vi har inte gått igenom alla brottsmisstankar, säger Björn Sandin.

Bilderna som 40-åringen i flera år misstänks ha spridit föreställer orala, vaginala och anala samlag på barn i femårsåldern och uppåt.

"På många hemsidor"

- Det handlar inte om några oskyldiga nakenbilder. Detta är ett av de mest kända barnporrmaterialen på internet och har dykt upp i många sammanhang, säger Per-Erik Åström.

- Jag har sett bilderna på många hemsidor, bland annat i Ryssland.

Adresserna till hemsidorna förmedlas enligt Per-Erik Åström via elektroniska anslagstavlor, som fungerar som "mötesplatser" för pedofiler.

- Vi har haft funderingar på om bilderna kommer från Tyskland, England, USA ... Så visar det sig att det är Stockholm, säger Per-Erik Åström.

Bilderna har även hittats på enskilda pedofilers datorer.

Så sent som i förrgår greps en man i Norge som varit medlem i ett nätverk där bilderna har förekommit.

"Synnerligen känsligt"

Polisen har ännu inte identifierat alla barn som den 40-årige musikern misstänks ha utnyttjat. Barnpsykologer och socialen har kopplats in för att ta hand om barn och oroliga föräldrar.

- Det är ett synnerligen känsligt ärende. Nu håller vi fortsatta förhör och analyserar gamla förhör. Åklagaren lämnar in en häktningsframställan de närmaste dagarna, säger Per-Olov Forslund.

Samtidigt undersöks 40-åringens datorer av polisens it-experter.

Andreas Harne